Eureka

De CrazyCap is een dop die het leeuwendeel van de bacteriën, schimmels en virussen in een waterfles doodt met uv-straling.

Elke minuut worden wereldwijd een miljoen plastic flessen verkocht. Herbruikbare flessen kunnen helpen om dit enorme plasticgebruik terug te dringen. Maar dan moet je wel schoon drinkwater kunnen tappen en je drinkfles steeds goed schoonmaken, want een vieze waterfles is een broedplaats voor bacteriën en virussen. De Amerikaanse start-up Microlyscs introduceert met de CrazyCap-flessendop nu een oplossing voor dat probleem.

De CrazyCap weegt 70 gram, past op de meeste flessen en heeft ingebouwde ultraviolette ledverlichting van 10 milliwatt. Door na het vullen van de fles twee keer op de bovenkant van de dop te tikken, schakel je het uv-licht aan. Dit schijnt vanuit de onderkant van de dop door de hele fles heen en doodt daarbij volgens de start-up 99,9999 procent van alle bacteriën en schimmels, en 99,99 procent van de virussen. Tenminste, als het water niet al te vies is.
 

Automatische schoonmaakfunctie

Vul je de fles met water uit een dubieuzere bron, zoals een rivier of meer, dan activeer je met vijf keer tikken een wat langere ontsmettingsperiode. Daarnaast is er een automatische schoonmaakfunctie die het uv-licht zes keer per dag 20 seconden lang inschakelt. Daardoor hoeft de gebruiker de fles niet zelf steeds schoon te maken. Ook voorkomt deze functie dat het water besmet raakt als de ­gebruiker hem openmaakt om eruit te drinken. Een sensor detecteert of de dop op een fles zit ­gedraaid. Zo niet, dan gaat het uv-licht ook niet aan.

De batterij in de CrazyCap levert voldoende ver­mogen om 45 liter kraanwater of 18 liter meer vervuild water uit rivieren of meren te ontsmetten. Via crowdfunding haalde Microlyscs onlangs ruimschoots het benodigde startkapitaal op om de ­CrazyCap in productie te kunnen nemen.
 

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.