Liander is in Nijmegen-Noord een flexibiliteitsmarkt voor elektriciteit gestart. Om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, heeft de netwerkbeheerder de handen ineengeslagen met de lokale vestigingen van Lidl en Van der Valk. Dat scheelt de aanleg van een dure kabel, heeft de netwerkbeheerder vrijdag bekendgemaakt.

Read this article in English

In Nijmegen-Noord, het deel aan de 'overzijde' van de Waal, is de afgelopen jaren de vinex-wijk Waalsprong verrezen. Windparken en zonneweiden moeten de nieuwbouw van elektriciteit voorzien, maar er is pas één windpark klaar. Om toch aan de elektriciteitsvraag te voldoen, bouwt Liander een nieuw verdeelstation, maar dat kan op z'n vroegst over vier jaar in gebruik worden genomen.

 

Pieken

Om in de tussenliggende periode de hoge stroompieken in het elektriciteitsnet te kunnen opvangen, heeft de netwerkbeheerder nu een flexibiliteitsmarkt opgezet. Een vestiging van hotelketen Van der Valk en het lokale filiaal van supermarktketen Lidl zullen voortaan op piekmomenten eigen elektriciteit aan het netwerk leveren. Van der Valk zet een warmtepomp in zijn hotel in voor tijdelijke energieopslag, de Lidl biedt haar koelvrieshuis aan, en een batterij bij zijn distributiecentrum. Beide bedrijven krijgen daarvoor een vergoeding van Liander, evenals Scholt Energy dat als aggregator het proces coördineert. (Lees ook: Flexibele stroommarkt Nijmegen-Noord)

In een animatiefilmpje legt Scholt Energy uit hoe de flexibiliteitsmarkt in Nijmegen-Noord werkt. Geen van de verbruikers in de wijk zou zijn energieconsumptie hoeven aan te passen. 
 

 

Voorbeeld

De flexibiliteitsmarkt in Nijmegen-Noord is een novum, maar het concept zal steeds belangrijker worden in de toekomst. Als duurzame energiebronnen steeds belangrijker worden, is een dergelijk systeem noodzakelijk om de pieken in het verbruik te kunnen opvangen. Wind en zon zijn immers minder voorspelbaar dan een kolencentrale. Ook op andere plekken is Liander samen met andere partijen aan het kijken naar soortgelijke oplossingen.

Openingsfoto: Nijmegen-Noord met de aanleg van de hoogwatergeul bij Lent. Foto Beaufort Makelaars

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.