BLOG VALLEYS

Op de Food Valley Expo laat Wageningen zich graag van zijn internationale kant zien. Er is veel aandacht voor zoutreductie, gezonder eten, duurzame verpakkingen en circulaire bedrijfsprocessen. De spannende en veelbelovende combinatie van hightech met voedsel kwam echter niet goed uit de verf.

‘Wageningen is the smallest global city in the Netherlands’ vertelt gedeputeerde Michiel Scheffer op het podium van de Food Valley Expo, half oktober in Wageningen. In Wageningen zouden na Amsterdam de meeste nationaliteiten wonen. Ook op dit tweedaagse event lopen naar verluidt maar liefst twintig verschillende nationaliteiten rond. Er zijn zelfs Maori uit de Nieuw-Zeelandse zuivelindustrie, die wellicht een bezoek aan Nederland combineren met het WK Rugby in Engeland, waar Nieuw-Zeeland altijd hoge ogen gooit.

Ambivalent

Food Valley Expo wordt jaarlijks georganiseerd door de clusterorganistie Food Valley NL, en vond dit keer voor het eerst plaats op de campus van Wageningen UR, het centrale hart van de Food Valley regio. Het concept Food Valley wordt door twee organisaties geclaimd en is daardoor nogal ambivalent. De Regio Food Valley, een samenwerkingsverband van acht gemeenten, wil benadrukken dat deze regio dé place to be is voor foodbedrijven. Zij richten zich op het verbeteren van het vestigingsklimaat, de aanleg van bedrijventerreinen en infrastructuur. Ook met plannen voor een World Food Center en een Food Valley Express (een shuttlebus tussen Schiphol en Ede/Wageningen) willen zij de Gelderse Vallei internationaal op de kaart zetten. Food Valley NL ondersteunt echter alle foodbedrijven in Nederland en heeft dus geen regionale focus. ‘Nederland is één grote food valley’, aldus Bert Roetert, bestuursvoorzitter van Food Valley NL. Hun doel is om heel Nederland als food valley te presenteren, zoals bijvoorbeeld met de website dutchfoodinnovations.com.

Machine-dier-interactie

Zo komen tijdens Food Valley Expo veel innovaties aan bod die niet per se hun wortels in de Gelderse Vallei hebben. Zoals het onderzoek naar zoutreductie van TNO, de smaakversterkers van DSM, of de biologisch afbreekbare koffiecupjes van Peeze (winnaar van de Food Valley Award). FrieslandCampina geeft een inkijkje in de manieren waarop zij water als gesloten systeem willen hergebruiken voor hun bedrijfsprocessen. Ook hightech systemen spelen een rol in de voedingsindustrie, maar tijdens Food Valley Expo komen die niet zo goed uit de verf.

Robotica-hoogleraar prof.dr.ir. Maarten Steinbuch (TU Eindhoven) vertelt veel over voetbalrobots en zelfrijdende auto’s, maar maakt niet duidelijk waarom deze ontwikkeling relevant is voor de voedingsindustrie. Hij noemt slechts één voorbeeld uit de food-wereld, namelijk de kippenslachtmachines van Marel Stork Poultry Processing. Ook de R&D-manager van Lely, producent van melkrobots, belicht enkel de machine-dier-interactie, terwijl de intrede van machines in bijvoorbeeld kassen of procestechnologie ook veelbelovend is. Hoogleraar voedingstechnologie Atze Jan van der Groot ziet voedingsmiddelen zelf als hightech systemen; als een systeem waaraan je bouwstenen kan toevoegen of verwijderen, bijvoorbeeld de vezel-, olie- en eiwitfracties van soja die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld vleesvervangers te maken.

Plantenstress

’s Avonds, tijdens de Food Valley Excellence Tour, komt wel een ‘echt’ hightech apparaat aan bod. Het bedrijf KeyGene heeft een lopende bandsysteem in een plantenkas ontwikkeld. De planten worden onderworpen aan een bepaalde ‘stress’, bijvoorbeeld droogte of zout water. Ze worden dagelijks automatisch verplaatst naar drie fotografiecabines met drie verschillende beeldverwerkingstechnieken (gewoon licht, fluorescerend en bijna-infrarood licht), waar hun voortgang wordt gemonitord. De planten die goed groeien ondanks die stress kunnen door zaadveredelaars worden geselecteerd om ingekruisd te worden, zonder genetische manipulatie. De buitenlandse delegatieleden horen het in alle rust aan, ongetwijfeld nog bijkomend van de vlucht of voorbereidend op de wedstrijden.   

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.