Het gebruik van instrumenten en allerhande voorwerpen typeert Homo sapiens. Maar we weten nauwelijks nog hoe al die dingen worden gemaakt.

De Rotterdamse fotograaf Roderik van Nispen verdiept zich in de wereld van de metaal­arbeiders. Nadat door corona zijn gebruikelijke werk (het fotograferen van marathons en andere sportevenementen) was stilgevallen, besloot hij zijn droom te volgen en zich vol op de maakindustrie te richten.


Metaalwerkers

Een jaar later is Van Nispen al langsgeweest bij ruim vijftig bedrijven. Zeker 250 mensen kreeg hij al voor zijn lens, onder wie Ricardo van Krimpen van de Schiedamse staalharderij Dominial (foto boven dit artikel). Een ander is Mark de Roode (foto onder), die als metaalwerker werkt bij Uzimet in Rijswijk, de enige fabrikant van ge­recycled bladlood in de Benelux.


Beroepstrots

Of het nu staalgigant Tata Steel betreft of een kleine smederij of schaatsenslijper: overal treft Van Nispen dezelfde beroepstrots, vertelt hij.

‘Bij mijn allereerste bezoek, aan een draai- en freesbedrijfje, viel me al op hoe bevlogen de mensen er waren. Iedereen stond te springen om me te vertellen en laten zien wat ze aan het doen waren. Eigenlijk bespeur ik diezelfde houding bij alle bedrijven.’


Vieze handen

Ondertussen verkeert de sector in zwaar weer. De concurrentie met lagelonenlanden is niet eens de grootste zorg: wij onderscheiden ons met kwaliteit, vertelden de Nederlandse metaalwerkers aan Van Nispen.

Maar de milieueisen maken het wel steeds lastiger. En de aanwas van nieuwe collega's valt langzaamaan stil: jongeren hebben geen zin meer de handen vies te maken en kiezen liever voor een kantoorbaan.


Kraanmachiniste

Vrouwen kwam Van Nispen nog maar nauwelijks tegen, op een enkele kraan­machiniste na. ‘Ik weet dat er vrouwelijke lassers zijn en die zou ik nog graag fotograferen. Dat er niet meer vrouwen rondlopen, verbaast me wel want voor veel werk in de sector is fysieke kracht echt niet nodig.’ 

De foto’s van Van Nispen zouden van 30 juni tot en met 4 juli te zien op het Rotterdam Fotofestival, maar waar corona Van Nispen eerder de kans gaf zijn droom te volgen, daar zit de pandemie hem ditmaal dwars: het festival is verplaatst naar februari komend jaar. 

Van Nispen ziet ook daarvan de positieve keerzijde. 'Dat geeft mij in ieder geval meer tijd de serie uit te breiden.'.


Fotografie: Roderik van Nispen 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.