Eureka

Om fietsen en motorfietsen beter te beschermen, ontwikkelden de Britse ontwerpers James Sheppard en Matthew ­Leach de GeoTekk Limpet, een systeem dat pogingen tot diefstal detecteert en alarm slaat met geluid, licht en een waarschuwing naar de eigenaar.

Het alarm past op de zadelbuis van een fiets en fungeert eveneens als achterlicht. Op een motorfiets komt het alarm op het stuur, waar het meteen de gas- en remhendel blokkeert.

Het ­apparaatje is met een eenvoudige draai­beweging vast te zetten op een vast ­gemonteerde basisplaat. Een elektro­magneet, die alleen via de bijbehorende app is te ontgrendelen, houdt de Limpet op zijn plek.
 

Geotekk LimpetPulserende lichtring

Het geactiveerde alarm waarschuwt ­potentiële dieven met een pulserende led-lichtring om niet in de buurt te ­komen. Doen ze dat toch, dan worden bewegingen geregistreerd door de in­gebouwde acceleratiemeter.

In dat geval gaat er een luid geluidsalarm af in combinatie met lichtsignalen en wordt de ­eigenaar via de app gewaarschuwd. Slaagt de dief er desondanks in om de fiets of motorfiets mee te nemen, dan is de ­locatie met de app via gps te volgen.
 

Binnen een halfuur gefinancierd

Markt voor nieuwe soorten sloten en beveiligingssystemen is er altijd, zo bewijst ook de GeoTekk Limpet. Binnen een halfuur haalden de ontwerpers via crowdfunding voldoende geld op om het alarm in productie te kunnen nemen.
 Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.