De accu van de Samsung Galaxy Note 7 zat te strak opgesloten, en dat veroorzaakte het in brand vliegen en ontploffen, aldus twee onderzoekers.


De ruimte waarin de accu van de smartphone zat opgeborgen, kende geen marge. Daardoor kon de accu niet uitzetten, wat hij bij normaal gebruik hoort te kunnen doen. Twee hardware-ingenieurs, Anna Shedletsky en Samuel Weiss van de website Instrumental.ai, komen na eigen onderzoek tot die conclusie.

Samsung heeft zelf nog geen uitsluitsel gegeven over de oorzaak van de problemen met de accu. De Galaxy Note 7 werd dit najaar teruggeroepen en uit productie genomen omdat verschillende exemplaren ontploften of in brand vlogen (‘Samsung stopt met Galaxy Note 7’).


Geen ruimte om uit te zetten

De meeste berichten over de ongevallen met de Note 7 leggen verband met de extreme dunheid van het model. Dunheid is een eigenschap die een smartphone prestige geeft. Hoe dunner een accu, hoe dichter bijvoorbeeld de elektroden op elkaar worden gepakt of hoe dunner de isolatielaag daartussen. Beide vergroten de kans op kortsluiting. Daar komt nog bij dat als de energie van de accu in een kleine ruimte wordt samengeperst, is de energiedichtheid hoog, wat de gevolgen van kortsluiting ernstiger maakt.

De twee onderzoekers die nu hun eigen bevindingen publiceren, vestigen de aandacht op een ander fenomeen: het fysiek opzwellen van een accu in zijn behuizing. Daarvoor moet 10 % van de dikte van de accu als marge worden genomen. Dat zou in het geval van de accu van de Note 7, die 5,2 mm dik is, dus 0,5 mm hebben moeten zijn. De twee ingenieurs vonden echter géén marge. Een 'agressief ontwerp' noemen ze dat.

De onmogelijkheid om op te zwellen zal de druk in de accu hebben verhoogd, met kortsluiting als gevolg. Waar dat niet gebeurde, zouden zich later wel andere problemen hebben voorgedaan: 'Wij geloven dat de toestellen over een paar jaar langzaam uit elkaar gedrukt zouden zijn door het uitzetten van de accu.' De twee vermoeden dat Samsung om die reden heeft gekozen voor het vernietigen van de hele productie in plaats van het vervangen van de accu's.(Herbert Blankesteijn)
 

De batterij van de Samsung had te weinig ruimte om uit te zetten. Foto Instrumental.ai.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.