Voor goede teambuilding is het niet nodig om een weekend met je collega's op survival in de Ardennen te gaan. Drie kwartier samen gamen is minstens zo effectief, blijkt uit nieuw onderzoek.

De onderzoekers, verbonden aan de Brigham Young University in de Amerikaanse staat Utah, deelden 352 vrijwilligers willekeurig op in tachtig teams, waarbij geen van de teamleden elkaar kenden. Elk team speelde eerst een ronde Findamine ('Find a mine') een specifiek voor academisch onderzoek ontwikkelde game waarin de spelers op basis van korte tekstaanwijzingen samen op zoek gaan naar een schat. Het winnende team werd een geldprijs in het vooruitzicht gesteld. 
 

Xbox

Vervolgens kregen de teams een tweede taak: een deel mocht in stilte studeren, een ander deel kreeg training om bij ronde twee hun Findamine-resultaat te verbeteren en een derde deel mocht een van de games Rock Band of Halo 4 spelen op de spelcomputer Xbox. 

Na 45 minuten moesten de deelnemers opnieuw Findamine spelen. Daarbij bleken de deelnemers die op de Xbox hadden gespeeld hun prestatie het meest te verbeteren: hun gemiddelde score ging van 435 naar 520. De groep die de speciale training kreeg ervoer naar eigen zeggen een versterkt teamgevoel, maar dat resulteerde niet in een betere score, schrijven de onderzoekers in hun studie, die afgelopen week verscheen in het blad AIS Transactions on Human-Computer Interaction
 


'We waren geschokt zo'n toename in productiviteit te zien na een relatief snelle game', zegt Greg Anderson, een van de onderzoekers, in een persbericht. 'Bedrijven geven kapitalen uit aan teambuilding, maar ik zou zeggen: koop liever een Xbox.'
 

Optimale teambuilding

Onderzoeksleider Mark Keith, hoogleraar informatiesystemen, deelt die mening. 'Videogamen in een team is een zeer goede, misschien zelfs wel optimale vorm van teambuilding.' Het maakt volgens hem niet uit of de deelnemers al dan niet ervaren gamers zijn. 

Nog onduidelijk is of de methode ook werkt bij collega's die elkaar al door en door kennen. De onderzoekers sluiten niet uit dat dan ingesleten omgangspatronen de positieve effecten van het gamen teniet zullen doen.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.