Er komt geen competitie voor een reis naar de maan. Deze Lunar Xprize, aanvankelijk uitgeschreven door Google, is afgelast nu geen van de teams in staat blijkt de deadline van eind maart te halen.

Soms ligt de lat te hoog, zo blijkt maar weer bij het mislukken van de Lunar Xprize. Het ging erom welk team als eerste in staat zou zijn om een onbemand voertuig op de maan te laten landen en daar een aantal opdrachten uit te voeren: 500 m over het maanoppervlak rijden, foto’s en films maken en die terugsturen naar de aarde.

‘Het blijkt maar weer eens hoe vreselijk moeilijk het is om op de maan te landen’, zo schrijven Peter Diamandis en Marcus Shingles van de Xprize in hun mededeling dat de competitie is afgelast.


Al twee keer uitgesteld

Er waren al voortekenen dat het erg moeilijk zou worden. Bij de aankondiging van de door Google gefinancierde prijs in 2007 was de deadline 2012. Die werd vervolgens uitgesteld naar 2015 en uiteindelijk naar eind maart 2018. Aan de prijzenpot lag het niet: er viel in totaal dertig miljoen dollar (24 miljoen euro) te winnen.

Begin vorig jaren waren vijf teams geselecteerd die een poging mochten wagen (lees ‘Vijf teams in race naar de maan’).

Hoe ver de teams precies waren maken de websites van Xprize en de vijf overgebleven teams niet duidelijk. Informatie die wel beschikbaar is laat zien dat het Israëlische team SpaceIL tests heeft uitgevoerd met een deel van hun maanvoertuig en bezig was alle systemen te integreren. Het Japanse team Hakuto meldt dat hun maankarretje afgelopen december naar Amerika zou zijn verscheept.

Test met het maanvoertuig van SpaceIL.


Het is alle deelnemende teams, dus ook die niet tot de finale waren doorgedrongen, wel gelukt om via crowdfunding 300 miljoen dollar (240 miljoen euro) bijeen te brengen, waarvan een flink deel is geïnvesteerd in de beoogde ruimtevaartuigen.


SpaceShipOne en Tricorder

Andere Xprizes hadden meer succes, zoals de Ansari Xprize voor het team dat een bemand ruimtevaartuig 100 km in de ruimte kon laten vertoeven. Die wedstrijd werd gewonnen door SpaceShipOne van Burt Rutan. En onlangs reikte men de Tricorder Xprize voor medische thuisdiagnostiek uit (lees ‘Broers winnen Tricorder XPRIZE-wedstrijd’). Verschillende andere prijzen lopen nog, zoals de Shell Ocean Discovery Xprize en de Water Abundance Xprize.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.