De World Solar Challenge gaat dit jaar niet door. Door de reisbeperkingen vanwege het coronavirus is het niet mogelijk de race met zonneauto's dwars door Australië te laten doorgaan, heeft de organisatie vrijdag bekendgemaakt.

Aan de race, die normaal gesproken om de twee jaar plaatsvindt, zouden opnieuw verschillende Nederlandse studententeams deelnemen. Het Solar Team Twente zou begin maart het ontwerp van de nieuwe auto onthullen.

'Helaas, we kunnen niet naar Australië', zegt Mark van Eijk van het Twentse team, die spreekt van een 'klap' voor het hele team. 'De teamleden laten elkaar niet vallen en we gaan er nog steeds alles aan doen om Solar Team Twente 2021 tot een groot succes te maken.’

De teamleden weigeren bij de pakken neer te zitten. 'Onze hoogste prioriteit op dit moment is om met een goed alternatief te komen waarin wij kunnen laten zien waar we het allemaal voor doen', zegt Van Eijk. 'Dit kunnen wij natuurlijk ook met een alternatieve activiteit in Nederland.’ Ook een race door Europa behoort tot de mogelijkheden, al dan niet op afgesloten racecircuits.
 

Nieuwsbrief
Vind je dit een leuk artikel? Abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief!


Nuna 11

Behalve het Twentse team zou ook het Vattenfall Solar Team weer meedoen aan de race, ditmaal met de Nuna 11. Een woordvoerder van het team dat in het verleden meermaals als eerste over de eindstreep kwam, wilde vrijdag niet meteen reageren op de afgelasting van de wedstrijd in Australië. 'We gaan het vanmiddag eerst met het team bespreken', zei ze. 

Solar Team Eindhoven had afgelopen maand al besloten om de race in Australië dit jaar over te slaan. 'De afgelopen vier edities hebben we gewonnen', zei een woordvoerder. 'We vonden het tijd om een andere richting in te slaan met onze auto.' Top Dutch Solar Racing, het vierde Nederlandse team dat afgelopen editie deelnam, was niet meteen bereikbaar voor commentaar.  


Reisbeperkingen

Australië telt een relatief laag aantal coronabesmettingen. De inreisbeperkingen zijn echter strikt. Zo verstrekt het land nauwelijks meer inreisvisa en wie er wel een weet te bemachtigen. moet bij aankomst langdurig in quarantaine. 

Aan de Bridgestone World Solar Challenge zouden meer dan vijftig teams vanuit de hele wereld deelnemen. De race stond gepland voor de laatste week van oktober. De eerstvolgende race vindt nu pas plaats in 2023, maakte de organisatie bekend. 


Foto: Jerome Wassenaar

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.