De kleurrijke zonnecellen/geluidsschermen die het afgelopen jaar bij de snelweg in Den Bosch stonden, blijken onder verwachting te presteren. Een alternatieve oplossing met silicium-cellen tussen twee lagen glas, die ook werd getest, is voor de korte termijn wél interessant, zo concludeert projectleider Heijmans na een jaar testen.

De proef moest duidelijk maken of de kilometers geluidsscherm langs de Nederlandse snelweg op de één of andere manier ook voor energieopwekking konden dienen. Na een jaar testen blijkt het silicum de beste kandidaat: een kilometer geluidsscherm is genoeg om 100 huishoudens, of tien kilometer snelwegverlichting van stroom te voorzien. Heijmans plaatste tien meter scherm, met bovenin de LSC-schermen en onderin de transparante schermen met siliciumcellen tussen twee glazen panelen.


Zonlicht weerkaatsen

De LSC-techniek blijkt nog niet rijp voor toepassing. LSC's, luminescent solar concentrators, is een alternatieve manier om zonne-energie op te vangen. Gekleurde ruiten laten zonlicht binnen, dat heen en weer kaatst in de (transparante) binnenkant. Zo komt het geconcentreerdd aan de zijkanten van de concentrator terecht waar zonnecellen het lichtomzetten in elektriciteit. Omdat de LSC zonlicht concentreert, is de opbrengt met een klein oppervlak aan zonnecellen relatief groot, zo was de verwachting.

Medewerkers plaatsen de silicium-schermen, waarin de zonnecellen duidelijk zichtbaar zijn.

De techniek leek daarom veelbelovend voor toepassing in de geluidsschermen langs de weg. Helaas laten de resultaten zien dat het concept nog doorontwikkeling behoeft. 'Misschien dat er over 3-5 jaar wel iets mogelijk is', vertelt projectleider Stijn Verkuilen van bouwbedrijf Heijmans. 'Er zijn namelijk wel voordelen: LSC's zijn transparent, makkelijker te integreren en goedkoop'.

Grootschalig toepassen

Tot die tijd is een laag silicium tussen twee ruiten de beste oplossing. 'Dat presteerde zelfs boven de verwachting', aldus Verkuilen. Heijmans is nu al in gesprek met verschillende wegbeheerders voor grootschaliger toepassingen van die techniek. 'Voordeel is dat het modulair op te zetten is, en dat ook nieuwe technieken - zoals dunnefilm-zonnecellen - er relatief eenvoudig ingepast kunnen worden.'

Opmerklijk detail van de proef was het gebrek aan vandalisme. Ondanks dat de schermen op een bereikbare, openbare plek stonden (de westelijke randweg van Den Bosch) is er een heel jaar lang geen één ondernemende graffiti-artiest geweest die zijn spoor achterliet op de gekleurde LSC- of donkere siliciumschermen. 'Dat is eigenlijk te mooi om waar te zijn, en zal op grotere schaal vast niet zo zijn.' Daarom lastte Heijmans in mei en juni alsnog zélf een graffiti-test in, om te kijken hoe verf de opbrengst van het scherm beïnvloedt. 'We weten nu beter hoe je het scherm moet onderhouden.'

Boven: de doorzichtige LSC's worden geïnstalleerd nabij Den Bosch

Beeld: Heijmans/Branko De Lang

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.