Eureka

Dankzij een soort medaille met oortjes kun je tijdens een concert overal in de zaal genieten van een goed geluidskwaliteit. 

Wie een concert bezoekt en een beetje rondwandelt, kent het wel. Op bepaalde plekken lijkt de wereld alleen te bestaan uit basgeluiden, een paar stappen verder hoor je ze amper. En hier en daar blijft er van zang en gitaar niets over en ­resteert een ondefinieerbare geluidsbrij. 

De Britse start-up PEEX heeft nu een technologie ontwikkeld die de concertervaring vrijwel los­koppelt van je positie in de zaal én volgens test­gebruikers aanzienlijk verbetert. Keerzijde: er hangt een soort medaille met oortjes om je nek en je zit te pielen op je mobiel om bijvoorbeeld het bas- of gitaarniveau omhoog te krijgen. 
 

Met een PEEX-setje kun je tijdens een concert
je eigen mix van de gespeelde muziek maken.

Digitale schuifjes

Het werkt ongeveer zo. Een geluidstechnicus maakt van alle opnames van microfoons op het podium vijf onafhankelijke kanalen, bijvoorbeeld voor zang, percussie, gitaar, toetsen en bas. Deze signalen gaan naar vijf zenders in de zaal, die ze doorsturen naar het medaillon om je nek, een geavanceerde receiver genaamd rX. De rX communiceert via bluetooth met je telefoon, waarop het volume van elk kanaal met digitale schuifjes is te regelen. Valt nu in het omgevingsgeluid een instrument weg, dan is het volume hiervan digitaal op te krikken.  

Hier dreigt wel een probleem. Omdat het podiumgeluid reist met de geluidssnelheid en de digitale signalen met de lichtsnelheid, kun je te maken ­krijgen met een echo: de digitale signalen komen immers eerder aan dan het geluid uit de boxen. 

De rX is daarom uitgerust met een microfoon die registreert wanneer het podiumgeluid aankomt. Pas dan stuurt de receiver de corresponderende signalen naar de oortjes. 
 

Versterkte gitaarsolo

Overigens is de technologie niet alleen ontwikkeld om van een geluidsbrij een aangename akoestische ervaring te maken. Wie bijvoorbeeld op de perfecte plek staat of zit qua geluidskwaliteit, kan er bijvoorbeeld toch voor kiezen een gitaarsolo te versterken. Je kunt dus je eigen mix maken door met de schuifjes op de smartphone te spelen.

PEEX is de afgelopen maanden diverse keren getest en onlangs toegepast bij een concert van Elton John in de Ziggo Dome. Testers geven aan dat het geluid doorgaans een stuk beter klinkt, al moet je wel zin hebben in het gefrunnik op je scherm.
 


Inmiddels is de start-up in zee gegaan met de concertzaal. ‘Als de optredende band meewerkt, kun je in de Ziggo Dome voor 10 euro een PEEX-setje huren’, aldus woordvoerder Arianna Power.

Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.