Column

Warmtepompen, minder vliegen en windturbines zijn de vaccins in strijd tegen klimaatverandering.

Een goed jaar geleden waren daar ineens de covid-19-vaccins. Het duurde even totdat doordrong dat dit echt zo snel al kon. Het duurde een paar maanden langer voordat we dit vernuft ook daadwerkelijk vertrouwden. Toen ging het snel. We namen onze verantwoordelijkheid. Ruim 86 procent van alle volwassenen heeft nu twee prikken binnen.

Iedereen die het vaccin nog niet nam, heeft nu wat uit te leggen. Medici, politici, vrienden en familie spannen zich in om zorgen weg te nemen en misverstanden op te helderen. IJverige wetenschapsredacties ontzenuwen de wildste complottheorieën. Een hoge vaccinatiegraad is in ons aller belang. Dat begrijpen we én voelen we in overgrote meerderheid. En daar handelen we naar, naar eigen vermogen. In woord en in daad.

Er zijn vele gedachten opgetekend over raakpunten tussen de pandemie en het klimaat. Als we klimaatverandering net zo serieus nemen, komt het beheersen van de opwarming vast ook goed was vaak de teneur. De miljarden aan coronanoodsteun moesten óók ten goede komen aan klimaatbeleid. En wie gaat er na anderhalf jaar telewerken nog vrijwillig elke dag in de file staan?

Net als bij de vaccinatiegraad begrijpen we in meerderheid dat CO2-reductie in ons aller belang is. Maar we voelen het niet.

Helaas, vooralsnog hebben de lessen uit de pandemie beperkt impact op klimaatbeleid. En dat is niet gek. Net als bij de vaccinatiegraad begrijpen we in meerderheid dat CO2-reductie in ons aller belang is. Maar we voelen het niet. Zolang je twijfelt over vaccinatie, zal een deel van de familie contact het liefst vermijden. Zolang je twijfelt over een warmtepomp, komt familie gewoon op bezoek.

Hoe ongemakkelijk ook, een confronterend gesprek met een bevriende vaccinweigeraar verlaagt bij succes het besmettingsrisico voor jullie beiden. Een confronterend gesprek met een bevriende frequent-flyer is even ongemakkelijk. Maar heet het een succes als het uitgestelde vriendenweekend in Lissabon een dagje Middelburg wordt?

Ontzenuwen van desinformatie over ‘ziekmakende vaccins’ of over samenzweringen tussen Big Pharma en het RIVM verkleint de kans op overlopende IC’s. Kranten maakten er hele katernen voor vrij. Ontzenuwen van desinformatie over ‘ziekmakende windturbines’ of over samenzweringen tussen de windsector en hetzelfde RIVM vergroot de kans op nieuwe windparken. Angsten uit de maatschappij op dit vlak geven kranten helaas tot nog toe vrijwel ongefilterd door. Ook al onderkent de redactie het belang van CO2-reductie, ontzenuwen van wilde claims over windturbines voelt minder urgent dan ontzenuwen van wilde claims over vaccins.

Het is niet gek dat we de brede inzet op de bestrijding van de pandemie niet terugzien in de bestrijding van klimaatverandering. Maar het is wel een probleem. Warmtepompen, minder vliegen en windturbines zijn in de strijd tegen klimaatverandering als vaccins in de bestrijding van de pandemie. Niet geheel vrij van bijwerkingen maar zeer effectief, vernuftig, betaalbaar. En bovenal; cruciaal voor de goede afloop. Net als bij vaccins staat of valt het succes met het vertrouwen van de maatschappij. Begrijp en voel je ook hier je eigen verantwoordelijkheid? Help dan ook hier zorgen weg te nemen. Help mee om desinformatie te ontzenuwen. Naar eigen vermogen. In woord en in daad. 


Auteur Thijs ten Brinck is duurzaamheidsadviseur bij We-Boost Transitions en publicist bij WattisDuurzaam.nl.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.