Wie zijn de genomineerden voor de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards? Hier de kanshebbers op een rij. 

Deze awards worden jaarlijks toegekend aan organisaties die zich onderscheiden op het gebied van duurzaamheid. Er zijn drie categorieën: duurzaamste project, duurzaamste woningcorporatie en duurzaamste gemeente. Daarnaast is er een publieksprijs. Op het aankomende Duurzaam Gebouwd Congres op 14 februari 2019 in Leeuwarden worden de winnaars bekendgemaakt.
 

Gouden Kikker

Voor de onderscheiding voor het duurzaamste project, de Gouden Kikker, zijn genomineerd:

  • De Leister Igge in Opeinde (gemeente Smallingerland). Een oude basisschool die binnen zes weken werd omgetoverd in een energieneutraal, aardgasvrij, 'nul-op-de-Meter' Integraal Kind Centrum (IKC) - het eerste in Nederland in een bestaand gebouw. De kosten voor de renovatie worden vrijwel volledig gedekt door de vermeden energie- en onderhoudslasten. Consortium Grenovation, bestaande uit Meerbouw Rotterdam, LIAG en DAIV Groep, tekende voor het ontwerp en de uitvoering en het onderhoud voor de komende 20 jaar.
     
  • The Green House nabij het stationsgebied van Utrecht is een circulair horecaconcept. Vanaf de beginfase is circulariteit toegepast op alle niveaus. In het restaurant bereiden de chefs gerechten van ingrediënten uit de eigen urban farm en uit de regio. Het gebouw, inclusief de fundering van prefab-betonblokken, is geheel demontabel. Over vijftien jaar, als dit deel van het stationsgebied verder wordt ontwikkeld, kan het uit elkaar worden gehaald en elders weer worden opgebouwd. Ook bij de keuze van het materiaal is gestreefd naar hergebruik .Strukton, Ballast Nedam en Albron hebben het concept samen met architectenbureau cepezed ontwikkeld.
     
  • NeroZero Lab & 42 NeroZero woningen. In Heerhugowaard verrijst een woonwijk die een voorbeeld kan worden voor de rest van Nederland. Inmiddels staan er 42 woningen die dankzij een uitgekiend fabricageproces en betrokkenheid van fabrikanten van warmtepompen, ventilatie en bouwdelen energieneutraal zijn. Het unieke van het project is dat het gaat om sociale koopwoningen: inclusief de grond kosten de middenwoningen niet meer dan 175.000 euro inclusief BTW. Het concept is bovendien eenvoudig opschaalbaar. Koppen Bouwexperts BV werkt hierin samen met tal van partners, waaronder TNO
     

Circulaire Ring

Voor de WoCo25-award, die wordt toegekend aan de duurzaamste woningcorporatie, zijn genomineerd: Stichting Wooncompagnie (Hoorn), Alwel (West-Brabant) en Woonwaard (Alkmaar). De Circulaire Ring voor de duurzaamste gemeente gaat naar Utrecht, Den Haag of Tilburg. 
 

Jury

De Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards zijn een initiatief van de Stichting Duurzaam Bouwen Awards, waarin abcnova, W/E adviseurs, FSC Nederland en Duurzaam Gebouwd samenwerken om de verduurzaming van de gebouwde omgeving te stimuleren. De jury bestaat uit Wim Hazeu (woningcorporatie Wonen Limburg); Robert Koolen ( bouwbedrijf Heijmans), John Nederstigt (wethouder Duurzaamheid Haarlemmermeer) en Andy van den Dobbelsteen (hoogleraar Climate Design & Sustainability van de TU Delft).​

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.