Gerald Schotman, directeur van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en voormalig CTO van Shell, is verkozen tot nieuwe president van het KIVI. Bij de ledenraadvergadering van gisteren werd Schotman benoemd tot opvolger van vertrekkend president Martin van Pernis.

Schotman ronde een studie Civiele Techniek af aan de TU Delft en begon vervolgens een glansrijke carrière in de olieindustrie. Hij begon bij Shell, werkte een aantal jaren bij het staatsbedrijf Petroleum Development Oman en bereikte in 2009 de top van Shell als CTO. Daar stuurde hij de onderzoeksafdeling van het oliebedrijf aan, met een budget van anderhalf miljard euro per jaar. In een interview in 2014 met De Ingenieur noemde hij het als zijn missie de introductie van nieuwe technologie te versnellen door het stimuleren van open innovatie en ontwikkelde technieken niet op de plank laten liggen, maar na te gaan of ze een kans maken op de markt. Altijd de wensen consument in de gaten houden noemde hij zijn devies bij industrieonderzoek.

Sinds 2014 is Schotman directeur van de NAM, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de gaswinning in Groningen en dat vanwege de aardbevingen te maken heeft met een vertrouwenscrisis bij de Groninger gemeenschap. Bij zijn eerste publieke optreden als NAM-directeur, tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer, zei hij onder meer ‘Het is voor de mensen in Groningen heel ingrijpend, het raakt ze diep, en daar ben ik me van volledig van bewust' en  ‘Wij nemen uitdrukkelijk onze verantwoordelijkheid, maar dat kunnen we niet alleen. Het is belangrijk dat bewoners weer een perspectief voor de toekomst krijgen.’

Schotman zal zijn presidentschap bij het KIVI (onbezoldigd) vervullen naast zijn functie bij de NAM. Hij is voor een termijn van drie jaar verkozen, met de mogelijkheid voor verlenging met nog een termijn. Bij zijn benoeming verklaarde Schotman waarom hij het presidentschap naast zijn drukke baan op zich heeft genomen. 'Ik ben al 30 jaar met veel passie bezig met het ingenieursvak. Nu is het tijd om iets terug te doen voor de gemeenschap die me jarenlang ondersteunde en inspireerde.'

Lees ook het interview met Schotman dat de Ingenieur in 2014 met hem had over innovatiebeleid en de rol die dat heeft voor de toekomst.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.