Eureka

Het zoeken naar kwijtgeraakt gereedschap kan thuis al een opgave zijn, laat staan op de bouwplaats. Het Deense ­bedrijf Nanolink helpt gereedschap en materieel met kleine elektronische tags automatisch te traceren en te beheren, en introduceert dit systeem nu ook in Nederland.

Het trackingsysteem werkt met kleine tags die je eenvoudig met bijvoorbeeld een tie-wrap aan gereedschap en materiaal kunt bevestigen. Vervolgens moet je de tag in het online trackingsysteem koppelen aan het gereedschap.
 

Tijd en geld besparen

De tags bestaan uit een chip in een felgroene, schok- en waterbestendige kunststof behuizing van 38 bij 25 bij 13 mm. De chip zendt met intervallen een Bluetooth Low Energy-radiosignaal uit dat via de app op de smartphone van een medewerker naar het tracking­systeem wordt verstuurd. Daarin is het tijdstip, de locatie en de afstand tot de bewuste smartphone te zien.

Het trackingsysteem is bedoeld om tijd en geld te besparen door efficiënter te kunnen werken. Op een bouwplaats kan de ene bouwvakker bijvoorbeeld snel zien wie van zijn collega’s een bepaald stuk gereedschap gebruikt. Ook is het mogelijk om aan het eind van een klus of werkdag snel te controleren of al het gereedschap in de bestelbus ligt. 
 

Ook voor beheer

Het BLE-radiosignaal heeft een bereik van ongeveer 100 m. Dit betekent dat er wel een medewerker met smartphone in de buurt van het gereedschap of mate­rieel moet zijn om de locatie ervan te kunnen bepalen. De batterij in de tracker gaat gemiddeld vier jaar mee voordat hij moet worden opgeladen of vervangen.

Het trackingsysteem is ook bedoeld voor het beheren van gereedschap en mate­rieel. Alle informatie over een stuk gereedschap of materieel, zoals handleidingen, rapporten en garantiebewijzen, is in de servicemodule op te slaan. Dit kan op locatie worden bij­gewerkt, terwijl kantoormedewerkers kunnen inzien waar gereedschap zich ­bevindt dat moet worden gekeurd of ­gekalibreerd.
 

Tekst: Paul Schilperoord, beeld: Nanolink

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.