recensie

De documentaire Gerlach, die vandaag in première gaat, geeft een ontroerend beeld van een eigenwijze akkerbouwer die de wereld om zich heen ziet veranderen. 
 

Boer Gerlach boert al een halve eeuw op z’n eigen land. Het erf en de akkers eromheen vormen z’n wereld, met een eigen winkeltje met verse groenten en fruit, Gerlachs Aardappelparadijs. Ondanks de reuma in z’n gewrichten zal hij nooit nalaten de zware zakken vol aardappelen in de auto of fietstassen van de klant te tillen. 

De buitenwereld dringt intussen steeds brutaler binnen in het aardse paradijs van Gerlach. De luchthaven Schiphol grenst aan z’n akkers, de aanleg van een sneltram en nieuwe stroomkabels kost hem een hoek van zijn perceel en dan heeft McDonald’s zich ook nog eens pontificaal gevestigd pal naast zijn eenvoudige woning.

Het voornemen van de fastfoodketen om de openingstijden te verruimen tot diep in de nacht en het besluit van de gemeente om daar in weerwil van gemaakte afspraken mee akkoord te gaan, vecht Gerlach tot in de Raad van State aan. 

Bouw je het hier vol, dan ben je de vruchtbare grond voor altijd kwijt

Japanners komen aan de deur, in een dikke auto en met een goed gevulde portemonnee. Ze zijn uit op z’n land, om er distributiecentra te bouwen. Gerlach doet niet eens open. Zelfs na honderd jaar boeren is de kleigrond nog zo vruchtbaar. Bouw je het hier vol, dan ben je die grond voor altijd kwijt, weet hij. 

Tegen andere indringers is het moeilijk vechten. Klimaat­verandering slaat in Gerlachs paradijs toe als een reeks oudtestamentische plagen. Op sommige dagen is het ineens te heet om op het land te werken, op andere staan de akkers blank, wat in al die jaren nog nooit was voorgekomen. Tarwe wil niet langer groeien en Gerlach moet overstappen op mais, ook al moet hij eigenlijk niets van dat gewas hebben. 



Steeds verder voorovergebogen door z’n gekromde wervels loopt Gerlach over zijn akkers, de ogen noodgedwongen gericht op wat hem het dierbaarst is: de grond. Hij heeft altijd pijn, maar klagen doet hij niet: z’n pretoogjes blijken sterker dan alle donkere wolken die boven zijn land drijven. 
 

Gerlach. De laatste akkerbouwer
75 minuten | Vanaf 14 december in de bioscoop

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.