Met behulp van lasers kan het geslacht van een kippenembryo al na vier dagen ontdekt worden. Daardoor is het niet meer nodig om massaal mannenkuikens om te brengen na geboorte.

In de industrie van het fokken van leghennen hebben de mannenkuikens geen nut. Wanneer de eieren in een fokkerij uitkomen, bepalen mensen razendsnel het geslacht van het diertje. De vrouwtjes worden doorgefokt tot leghennen, en de mannetjes worden op de één of andere manier vernietigd.

Deze manier van werken stuit op ethische bezwaren. Daarom zijn wetenschappers naarstig op zoek naar een alternatief. Als het mogelijk wordt om het geslacht van een kuiken te bepalen vóór het ei uitkomt zijn de ethische bezwaren goeddeels weg.
 

Fluorescentie

Onderzoekers van de Duitse Technische Universität Dresden hebben nu een goedkope en makkelijke manier gevonden om in het ei te kijken naar het geslacht van het kuiken. Ze gebruiken lasers om de fluorescentie van het bloed in het kippenembryo te onderzoeken. De bloeddeeltjes weerkaatsen de laser, en afhankelijk van de intensiteit van de reflectie weten de onderzoekers of het een mannelijk embryo is of niet. Door die intensteit te meten en te vergelijken met een grote database van bloedpatronen met bijbehorend geslacht is het mogelijk om het geslacht in het ei te bepalen. De methode bleek te werken: in een proef met 380 kuikens haalde de methode een nauwkeurigheid van 93 %. Bovendien werkte het al bij embryo's van vier dagen oud. Als je ze op dat moment vernietigt voelt de embryo nog niets.

Schematische weergave van het meetsysteem


Het aflezen van het geslacht in het ei is geen nieuw idee. Maar de nieuwe methode heeft een paar belangrijke voordelen. Omdat die alleen lasers en een camera (die de fluorescentie meet) vereist is hij aanzienlijk goedkoper dan andere methoden die veelal dure spectroscopen gebruiken. Bovendien is de lasertechniek volgens de onderzoekers relatief eenvoudig in te passen in een industrieel proces; eieren zouden dan over een lopende band een voor een langs de laser schuiven.
 

Schematische weergave van de werking. De bloeddeeltjes weerkaatsen de laser, en afhankelijk van de intensiteit van de reflectie weten de onderzoekers of het een mannelijk embryo is of niet.

Raampje in het ei

Bij de proef van de Duitsers was dat echter nog niet zo makkelijk. De eieren moesten worden voorzien van een kijkraampje. Anders zou de schil mogelijk de weerkaatsing in de weg zitten en de proef mislukken. Bovendien moesten ze hun data in dit geval nog wel verifiëren met een spectroscoop. Volgens de onderzoekers is dat in de toekomst niet meer nodig, wanneer de database met fluorescentiegegevens eenmaal groot genoeg is.
 

Beeld: Yann Forget

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.