Het Duitse bedrijf Schottel Hydro levert met een getijdeturbine stroom aan een houtzagerij op het eiland Pulau Amutu Besar in het Indonesische West-Papua.

Dankzij de onderwaterturbine heeft een houtzagerij in de tropen stroom, zonder dat er een vervuilende dieselgenerator nodig is.


Schoner en goedkoper

De turbine ligt bij het bedrijf PT Bintuni Utama Murni Wood Industries op het Indonesische eiland Pulau Amutu Besar (West-Papua) dat mangrovebomen zaagt en versnippert. De eigenaar wil van de dieselmotoren af. Hij levert namelijk hout voor de duurzame houthandel en die stelt inmiddels ook eisen aan de duurzaamheid van de zagerij. Klant en leverancier zochten daarom samen naar een schonere en ook goedkopere oplossing. Indonesië schaft geleidelijk de subsidie op fossiele brandstoffen af, waardoor de dieselprijzen sterk stijgen. Een turbine die gratis duurzame energie opwekt wordt dan plotseling een aantrekkelijk alternatief voor diesel.

De getijdeturbine.

Sinds kort komt een deel van de elektriciteit voor de houtzagerij dus van een offshore getijdeturbine. Het is de SIT250 Instream van het Duitse bedrijf Schottel Hydro. Projectmanager Ralf Starzmann van Schottel Hydro was bij de installatie van de turbine aanwezig. 'Het is een pioniersproject,' vertelt hij. Al het voorbereidend werk was door lokale partners verricht. De coördinatie vond plaats via Schottel's vestiging in Singapore.

 

Ponton

De turbine zit vast aan een verankerd ponton. Daar is het water tussen de zes en zeven meter diep. De stroomsnelheid van het water is er 2,5 m/s. De turbine zelf heeft een doorsnede van vier meter. De simpele constructievan de SIT250 weegt weinig (1000 kg) en is erg compact. Schottel's turbine heeft namelijk een directe transmissie zodat er geen aparte versnellingsbak nodig is tussen de turbinebladen en de generator. De gewichtsreductie is pakweg vier tot zes ton en de direct drive spaart bovendien geld.

'De verbinding met het elektriciteitsnet in de houtzagerij verloopt op zijn goedkoopst', vertelt Starzmann. De kabel wordt via houten palen door de lucht naar de wal geleid. Het is geen stevig systeem, maar het werk. 'Wanneer we meer turbines gaan koppelen zorgen we voor een wat robuuster netverbinding.’

De houtzagerij heeft een vermogen van 1,5 MW aan dieselgeneratoren staan. Het bedrijf wil die voor een groot deel vervangen met getijdeturbines, mits de nu geïnstalleerde voldoet aan alle eisen. De turbine moet betrouwbaar zijn en een energieprijs van 5 eurocent per kWh opleveren, wil de turbine kunnen concurreren met de diesel.


Autark

Starzmann voorziet dat zijn turbine op veel meer plaatsen inzetbaar is, met name de eilandenrijke Azië en in Zuid-Amerika. Zo lopen er gesprekken met klanten in Chili. De getijdeturbines zijn namelijk geschikt voor zelfvoorzienende oplossingen op afgelegen plaatsen. Schottel's SIT250 is een gestandaardiseerd model en rijp voor serieproductie.(Judith Stalpers)

De houtzagerij in West-Papua.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.