Met een getijdenturbine voor gebruik in beschutte baaien of bij afgeschermde kust opent Sustainable Marine Energy een nieuwe mogelijkheid voor het winnen van duurzame energie.

Het drijvende platform PLAT-1 van Sustainable Marine Energy is een relatief lichte trimaran die in zijn geheel op een werf wordt gebouwd en vervolgens als een vlot naar zijn locatie wordt gesleept. De constructie heeft een lengte van 32 m en spanwijdte van 27 m.

Geen haveninfrastructuur

De drie kielvormige drijvers, één lange en twee zijdelingse korte, zorgen met hun geringe diepgang voor een lage stromingsweerstand en tegelijkertijd hoge stabiliteit. Het simpele, modulair opgebouwde platform heeft dan ook geen grote haveninfrastructuur nodig, wat het geschikt maakt om kleine kustgemeentes of eilandjes van stroom te voorzien.

 


Vier turbines

Het PLAT-I systeem kan met allerlei soorten getijdenturbines worden uitgerust. In het huidige project is gekozen voor de Schottel Hydro SIT250 turbines die ook in relatief ondiep water een hoge efficiëntie hebben. De vier turbines hangen aan draaibare palen en hebben een totale capaciteit van 280 kW.

Voor transport en voor onderhoud hangen ze boven water, eenmaal ter plekke zakken ze het water in. De vermogensomvormer bevindt zich in een container op het drijvende frame die goed toegankelijk is. Eenvoudige en snelle installatie helpt zo om de kosten te verlagen van deze vorm van duurzame energie. Slechts twee dagen waren nodig om een platform voor getijdenstroom naar zijn locatie te vervoeren en vervolgens te verankeren.
 


 

Herfststormen

In de eerste week van december werd PLAT-I bij sterke getijdenstromen en herfststormen met succes voor de kust van Schotland getest. De turbines leverden de verwachte hoeveelheid elektriciteit en de installatie bleef stabiel op locatie.Nu wordt die weer ontmanteld om te worden verscheept naar de Filippijnen, naar de eerste klant in Azië. Opdrachtgever is het investeringsbedrijf in duurzame energie ENVIROTEK Pte Ltd. uit Singapore. Het is de bedoeling om meer van dit soort projecten uit te gaan voeren. (Judith Stalpers)


Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.