Meer nog dan foto's roepen geuren herinneringen op. Een nieuw, digitaal beeldscherm met een luchtje de overtreffende trap vormen. 

Van een cappuccino tot een rondje hardlopen en van een selfie met mondkapje tot de kerstboom, alles wordt vastgelegd. Het grootse deel van de foto’s, zo’n 85 procent, wordt met de smartphone gemaakt.

Toch komen de meeste foto’s niet verder dan de galerijen in onze telefoon, zegt Zuid-Koreaanse industrieel ontwerper Yeong seok Go. Door de enorme hoeveelheid aan foto’s wordt de herinnering aan de gebeurtenis vaak vergeten. Go, altijd al geïnteresseerd in de negatieve gevolgen van technologie, wil deze herinneringen weer oproepen door geur aan het beeld toe te voegen.


Geurverspreider

Het ruiken van een geur brengt namelijk meer herinneringen terug dan woorden of foto’s. Dat is wetenschappelijk te verklaren omdat het hersendeel waar geuren worden verwerkt grenst aan het emotiecentrum van het brein, de amygdala. Een geur kan de emotie en daarmee de herinnering aan een gebeurtenis oproepen. Daarvoor ontwierp Go Transcent, een apparaat dat foto’s omzet in geur.

Transcent bestaat uit een digitaal beeldscherm en een geurverspreider. Het reduceert een foto tot één enkele pixel die de hoofdkleur van de foto vertegenwoordigd. Deze kleur wordt vervolgens uitgedrukt in het kleurenmodel CMYK. Dat kleurenmodel bestaat uit vier basiskleuren: cyaan, magenta, geel en zwart waarmee een groot aantal kleuren kan worden opgebouwd.


Kleur omgezet in geur

Transcent kiest van de hoofdkleur van de foto de twee CMYK-kleuren met de hoogste percentages. Vervolgens worden deze kleuren omgezet in geuren die zijn gekoppeld aan het CMYK-model. Cyaan, ruikt naar katoen, magenta naar bloemen, geel naar citrusvruchten en zwart naar hout.

Natuurlijk hebben deze vier geuren hun beperkingen om elke gewenste geur op te roepen, zegt Go. Toch slaagt de combinatie van beeld en geur er beter in om een herinnering op te roepen dan met één zintuig.

Go maakte het product voor zijn opleiding industrieel ontwerpen aan de Kyung Hee Universiteit in Zuid-Korea. Voorlopig heeft hij geen ambities het product verder te ontwikkelen dan het protoype.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Yeong seok Go

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.