In deze moderne gevel zijn zonnepanelen onzichtbaar weggewerkt en krijgt het glas een coating die de zonnestralen slim richt. De nieuwe façade maakt deel uit van een onderzoeksgebouw van het Zwitserse instituut EMPA.

De gevel van de SolAce-vleugel, die vorige week open ging, is de nieuwste aanwinst van het onderzoeksgebouw NEST, op de campus van EMPA in Dübendorf, Zwitserland. Hier worden nieuwe technieken onderzocht die gebouwen energiezuiniger kunnen maken en het binnenklimaat zo aangenaam mogelijk voor de mensen die er wonen en werken.

Gekleurd glas

In het oog springen meteen de mooie blauwe platen in de gevel. De grootste daarvan, die onder de ruiten zitten, zijn fotovoltaïsche panelen, afgedekt met een laagje gekleurd glas. De kleur komt niet van een laagje verf, maar wordt gecreëerd door een dunne coating. Het kleureffect zie je ook bij de regenboogkleuren op zeepbellen. Door een andere dikte te kiezen (tussen 5 en 200 nm), krijg je een andere kleur.

‘Zonnepanelen zijn vaak lelijk, waardoor architecten ze niet willen gebruiken in gevels. Daar wilden we wat aan doen’, vertelt Innovation Manager van het NEST-gebouw Enrico Marchesi aan de telefoon vanuit Zwitserland. De dunne coating leidt slechts tot verliezen van 2 tot 6 %, zegt hij. ‘Dus over de levensduur van het zonnepaneel is dat nog steeds gunstig.’
 

Warm water

Om de hoek – dus niet op de foto – zitten blauwe panelen die er precies hetzelfde uitzien, maar waar zonnecollectoren achter zitten. Daarin maken zonnestralen direct water warm, dat in het kantoor gebruikt kan worden voor verwarming. SolAce moet uiteindelijk een positieve energiebalans krijgen.

Maar het gebouw heeft meer vernuftige technieken. Zo zijn er in de binnenruimte sensoren aanwezig die het binnenvallende licht meten. Als dit te fel wordt op de plek waar een medewerker zit, dan worden de verlichting en de zonwering aangepast. Zo kan de medewerker beter functioneren. Daarnaast simuleert de verlichting het ritme van de biologische klok, zodat de gebruikers zich beter voelen en hun productiviteit omhoog gaat.



Microspiegeltjes

In de toekomst willen de onderzoekers de beglazing een speciale polymeercoating geven met een soort microspiegeltjes erin. ‘Die hebben een zodanig vorm dat laag invallende zonnestralen – die in de winter voorkomen – worden doorgelaten, en naar het plafond worden weerkaatst. Op die manier gebruik je de warmte van de zon in de winter om de ruimte mede te verwarmen.’ In de zomer komt de zon meestal van hoger en weerkaatst de polymeercoating de zon grotendeels, zodat de ruimte niet te veel opwarmt.

De nieuwe vleugel van SolAce heeft vier werkplekken en biedt plaats aan twee mensen om te wonen. Het is al langer gebruikelijk  dat er ook echt mensen wonen en werken in het NEST-gebouw. ‘De innovatie komt vaak van buiten, van onze industriële partners. Dit model werkt voor ons onderzoek heel goed. We hebben al duizenden bezoekers gehad’, besluit Marchesi.


Beeldmateriaal EMPA / Roman Keller / Gian Vaitl

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.