Bij een explosie op het terrein van Tata Steel in IJmuiden zijn woensdagochtend vier mensen gewond geraakt. Er zouden geen schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. 

De ontploffing deed zich voor bij Kooks- en Gasfabriek 1. Er vonden op dat moment onderhoudswerkzaamheden plaats. De gewonden, allen medewerkers van de onderhoudsfirma, zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Daarbij is onder meer een traumahelikopter ingezet.


Harde knal

Er hebben geen emissies plaatsgevonden en de productie is niet onderbroken, meldt Tata Steel in een persbericht. Op Twitter meldden diverse omwonenden een harde knal te hebben gehoord. 

In de Kooksfabriek wordt uit kolen via een spedciale warmtebehandeling kooks gemaakt, die nodig is voor het maken van ruwijzer. Gare kooks worden vervolgens in een blustoren met veel water geblust, om verbranding te voorkomen.

De Kooks- en Gasfabriek 1 bevindt zich pal naast de Hoogovenhaven, nabij de zeesluis van IJmuiden.  Hij werd al bijna honderd jaar geleden geopend, maar is in die tijd regelmatig gerenoveerd. 

Foto: Depositphotos.com

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.