Het Amerikaanse leger heeft een techniek ontwikkeld waarmee infraroodcamera's gezichten kunnen herkennen. Normaal zijn de beelden van warmtecamera's fel overbelicht en tonen ze weinig details, maar dankzij kunstmatige intelligentie kan een programma toch chocola maken van de opgevangen gezichten.

Het leger wil de techniek inzetten om in gevechtzones verdachte personen te herkennen. Als iemand op een 'lijst' staat en in het donker in de buurt van een legerkamp komt, helpt het als de soldaten weten dat er een interessant iemand in de buurt is en niet een gewone burger. Het (Amerikaanse) leger maakt steeds vaker gebruik van infraroodcamera's. Niet alleen bij wachttorens en kampen, maar ook op het lichaam; draagbare nachtcamera's worden steeds vaker toegepast tijdens missies.

 

Gele vlekken

De beelden van dergelijke camera's zijn echter niet erg gedetailleerd. Vaak lijken ze overbelicht, waarbij de gezichten weinig contrast en details hebben. Om uit dat soort beelden een gezicht te herkennen, is behoorlijk wat werk nodig.

Stap voor stap tovert het algoritme de gele vlek van een infraroodbeeld om in een herkenbaar gezicht. Credit:Eric Proctor, William Parks and Benjamin S. Riggan


Onderzoekers van het U.S. Army Research Laboratory bouwden daarom meerdere systemen die samenwerken om een gezicht te herkennen. Een eerste kunstmatig intelligente systeem is getraind om de overbelichte, gelige warmtebeelden te vertalen naar een normaal beeld. Het herkent in het thermische beeld de gezichtsdetails: neus, oren, ogen, en rimpels. Daarnaast herkent het programma de algemene vorm van het gezicht. Het programma zet zowel de details als het hele gezicht in kleine stapjes om in herkenbaar beeld. Dat levert een nauwkeuriger resultaat op dan als men in één keer het hele gezicht probeert om te zetten.

 

Herkennen

De tweede stap is het daadwerkelijk herkennen van het beeld. Ook hierbij speelt AI een rol; het bekijkt het beeld dat het eerste algoritme vormt en vergelijkt het met een database van mensen. Deze techniek bestaat al langer, maar de onderzoekers trainde deze versie specifiek om de infrarood-naar-normaalbeelden te identificeren. Dat werkte in sommige gevallen verrassend genoeg beter dan een algoritme dat 'gewone' camerabeelden gebruikt. Precieze nauwkeurigheidscijfers geven de onderzoekers echter niet.

De techniek kan ook buiten het leger uitkomst bieden. Inbrekers en drugsdealers handelen vooral in het donker en zijn daardoor vaak onherkenbaar op beelden van beveiligingscamera's. Mogelijk helpt deze techniek om ze eerder te herkennen.

De schaduwzijde van dit alles is dat straks niemand meer ongezien over straat kan. Ook in het donker zullen camera's mensen kunnen zien en, indien nodig, herkennen.

Beeld: Nevit Dilmen

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.