Opinie

Nederland staat voor grote veranderingen, maar het ontbreekt aan een vergezicht dat ons daarop voorbereid. Dat stelt ir. Gijs van den Boomen, directeur van het bureau KuiperCompagnons in het decembernummer van De Ingenieur.

Is onze delta wel voorbereid op extremen door klimaatverandering? Waar gaan we een miljoen extra huizen bouwen, vooral in de bij zee gelegen Randstad? Onze economie moet CO2-vrij zijn en minder grondstoffen gebruiken, maar hoe krijgen we dat voor elkaar? Zo omschrijft Van den Boomen de opgaven waar ons land voor staat.

‘We hebben dringend een vergezicht nodig dat ons een idee geeft hoe we die opgaven in samenhang kunnen aanpakken’, vindt Van den Boomen. Daarom heeft KuiperCompagnons het initiatief genomen tot VergezichtNL. Van den Boomen signaleert dat er aversie bestaat tegen dat soort vergezichten, en ook dat de overheid de formulering ervan doelbewust achterwege laat. Hij doet daarom een beroep op ingenieurs en maatschappelijke organisaties om de handschoen op te pakken. ‘De grootste opgave zou wel eens kunnen zijn de samenleving voor zo’n vergezicht te enthousiasmeren.’

Lees hier het volledige essay van Gijs van den Boomenover VergezichtNL.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.