Komende zomer komt voor de haven van Oostende een nieuw soort energie-uit-golven-opwekker te liggen, de Nemos Hydro. De ontwikkelaar van de pilotinstallatie is de Duisburgse ingenieur Jan Peckolt.

Nemos staat voor Nützung des Energiepotenzials von Meereswellen in Offshore-Windparks zur Stromerzeugung. Het gaat om een 20 m lange en 1,80 m hoge vlotter van staal die aan drie punten met kabels op de zeebodem is verankerd; de kabels lopen over lieren naar de generator. De driehoeks-ophanging zorgt ervoor dat niet alleen de verticale, maar ook de horizontale beweging van de vlotter wordt ‘gevangen’. Belangrijk is ook dat de vlotter automatisch draait naar de golfrichting, zodat hij altijd horizontaal op de golfbeweging staat en daarop maximaal in beweging komt.


Aan een windturbine

De constructie en het besturingssysteem zijn patenten van Peckolt. Volgens eigen zeggen zorgen die voor een energie-efficiency van 80%. De Nemos heeft verder een veiligheidsmodus. De vlotter kan naar de bodem worden getrokken, bijvoorbeeld wanneer het water te ruw is.

De gestreepte kabels bedienen de generator.

De bedoeling is de Nemos Hydro aan de fundering van een offshore windturbine te fixeren. Dan kan de opgewekte elektriciteit via de kabel van de windturbine naar land worden getransporteerd. Dat bespaart infrastructuurkosten en het maakt de aanleg van de Nemos Hydro relatief eenvoudig. Aan één turbine zouden maximaal vijf vlotters kunnen worden bevestigd. Een offshore windpark dat met dergelijke Nemos Hydro’s is uitgerust zal een iets minder grillig patroon van elektriciteitsproductie hebben: gaat de wind liggen, dan kabbelen de golven meestal nog uren door.


Getallen onbekend

Peckolt geeft geen precieze getallen over het vermogen of de kosten van zijn installatie. Hij spreekt over ‘een piekvermogen in een tweecijferig kilowatt-bereik’ voor de pilotinstallatie.

Kosten en baten hangen sterk af van de locatie. Doorgaans geldt: hoe verder van de kust, hoe hoger de kosten. Verder is de sterkte van de golfenergie op de gekozen locatie een belangrijke factor.


Eerdere test in Denemarken

Een 1:5 schaalmodel van de Nemos Hydro werd in 2014 in de zeer ruwe zee voor Denemarken getest. De installatie doorstond de zwaarste stormen zonder schade en hij leverde tijdens de proefperiode ook elektriciteit aan het net. Peckolt werkt met internationale partners aan twee projecten. Maar nu eerst de tests op ware grootte voor Oostende afwachten.(Judith Stalpers)
 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.