De twintig autonoom rijdende Google Cars hebben  tijdens hun 2,7 miljoen afgelegde kilometers elf ongelukken meegemaakt. Uit de voorbeelden die het bedrijf bekend maakte blijkt dat de auto onverwachte verkeerssituaties goed aankan.

Veel openheid geeft Google niet over zijn Autonome autoproject, maar deze week lichtte programmaleider Chris Urmson een tipje van de sluier. De autonoom rijdende auto´s zijn betrokken geweest bij elf ongelukken, volgens Urmson allemaal de schuld van de medeweggebruikers. Het gaat daarbij om voertuigen die op de stilstaande Googe Car inreden,  de auto van opzij raakten en een auto die een rood stoplicht negeerde. Alle ongelukken gebeurden in de stad.

De Google- score van 0,66 ongelukken per 161000 km is overigens slechter dan die van de gemiddelde Amerikaanse automobilist (0,38 per 161000 km).

Urmson toonde ook verschillende voorbeelden van verkeerd gedrag van andere automobilisten, en hoe de autonome Google Car daar toch goed op kon anticiperen.

Hier steekt een fietser (lichtblauwe box) de kruising over en wordt bijna geraakt door de auto die een bocht naar links wil maken (de paarse box die de kruising oprijdt). De Google Car herkende het gedrag van de fietser en wacht tot die voorbij is (aangegeven met het rode hek).

In deze situatie wil een links rijdende auto naar rechts afslaan (aangegeven met een uitroepteken). De Google Car neemt gas terug (aangegeven met het groene hek) om die auto voor te laten gaan.

In het derde voorbeeld lijkt een auto de Google Car niet te zien en hem af te snijden. De Google Car stopt (het rode hek).

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.