Met eigen ogen zien dat bouwen ook groen, duurzaam en snel kan? Het Nederlandse paviljoen op de Floriade is een toonbeeld van biobased bouwen, waarbij de grens tussen binnen en buiten, gebouw en groen vervaagt.
In 1960 vond in Rotterdam de eerste editie van de Floriade plaats. De bezoekers van de internationale tuinbouwtentoonstelling konden zich niet alleen vergapen aan de gloednieuwe Euromast, maar vooral aan de mooiste bloemen en planten. Voor maatschappelijke onderwerpen was geen bijzondere aandacht.
Grote opgaven
Hoe anders is dat ruim zestig jaar later. De Floriade die deze week in Almere wordt geopend, draait juist volledig om de grote opgaven van dit moment. Daarmee spelen op deze editie naast tuinders ook bouwers, ingenieurs en zelfs kunstenaars een rol.
Hoe kunnen we groener bouwen? Kan robotica helpen de teelt duurzamer te maken? Hoe kunnen we bouwmaterialen zelf verbouwen in plaats van uit een vervuilende fabriek laten komen? Growing green cities: zo luidt het thema van de Floriade, die van komende donderdag tot 9 oktober te bezoeken is.
Vaderlands visitekaartje
Het Nederlandse paviljoen, The Natural Pavilion gedoopt, is het vaderlandse visitekaatje. Een van de eisen die vooraf aan het gebouw waren gesteld, was dat het na afloop van de Floriade uit elkaar kan worden gehaald, voor een functie elders.
‘In principe kun je dit gebouw als een groot bouwpakket weer helemaal uit elkaar halen’, zegt Kuipers. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zouden al azen op in ieder geval een deel van het materiaal.
‘Maar het kan ook worden ingezet voor vluchtelingenopvang’, zegt projectleider Gerben Kuipers van de Noordereng Groep, die het mocht bouwen.
MEER LEZEN OVER GROEN BOUWEN, GROEN TELEN EN GROEN DROMEN?
Het hele verhaal is te lezen in het aprilnummer van De Ingenieur. Koop de digitale versie voor € 7,50, of neem - met een flinke korting van 25% - een digitaal jaarabonnement van twaalf nummers voor € 69,-.
Foto helemaal boven: Floriade
Foto Nederlands Paviljoen: Scagliola Brakkee
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.