Naam oplossing: doos-in-een-doos

Wie: Plegt-Vos, Goudstikker-de Vries, Total Wall Concept, Mapei, Schuler

Bij de oplossing van de Plegt-Vos combinatie staat de fiocco centraal, een Italiaanse verankering van koolstofvezels die de muren met de vloer koppelt.

'Het principe achter onze oplossing is een doos in een doos', aldus Alco Smorenburg, commercieel manager bij Plegt-Vos. Ondertussen wijst hij naar houten elementen die de aannemer voor de muren heeft aangebracht in de testwoning, dat alle karakteristieken vertoont van een monumentaal pand. 'Hier hebben we bijvoorbeeld met hout een binnendoos gemaakt, waardoor we de hele wand en vloer verstijven. Vanaf de buitenkant boren we roestvast stalen ankers naar binnen. Die gaan door de gevel heen, waardoor de binnendoos aan de buitenkant van het metselwerk komt vast te zitten.' Achter de nieuwe wand is meteen plek voor isolatiemateriaal. De boorankers kunnen weggewerkt worden in de voegen, waardoor aan de buitenkant niets zichtbaar is.

Op een andere plek in het huis is een stalen wapeningssysteem te zien, dat op de wand is aangebracht. Tussen de wapening door zijn de boorankers zichtbaar. Deze wapening werkt volgens hetzelfde principe als de houten elementen. 'Afhankelijk van de opbouw van het pand, kunnen we kiezen welk product het best toepasbaar is', aldus Smorenburg.

Fiocco's verbinden de vloer met de wanden. 'Dat zijn staalvezelstrengen die gemaakt worden door Mapei in Napels', legt Smorenburg uit. 'We boren een gat in het metselwerk en daarin stoppen we zo'n streng. Die trek je vervolgens door naar de vloer. Daar laten we hem uitwaaieren en lijmen we de vezels vast. We storten de vloer vervolgens af met beton.'

Volgens Plegt-Vos is de methode het meest geschikt voor oude of monumentale panden, die een relatief groot volume hebben en waarvan het belangrijk is dat de buitenkant onaangetast blijft. 'Er zijn meer dan genoeg van dit soort panden te vinden in Groningen, ze vormen een belangrijk onderdeel van het landschap', aldus Smorenburg. Het duurt ongeveer twee tot drie weken om een woning op deze wijze te versterken.

Het is volgens de jury wel moeilijk om te bepalen welke maatregelen waar nodig zijn om een combinatie lage, middelgrote en hoge krachten op te vangen. 'Het is niet duidelijk welke methode geschikt is voor welke krachtcategorie'. Daarnaast is de fiocco een duur product, de ruimten worden zo'n 30cm kleiner en er is bij een complete aanpak van een woning veel overlast voor de bewoner.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.