Naam oplossing: Spouwdonut

Wie: Adviesbureau Strackee

Het Amsterdamse Strackee Bouwadviesbureau won de ontwerpconsultatiewedstrijd met de zelfbedachte spouwdonut: een bolvormig element van pur-schuim dat tussen het binnen- en buitenblad van de spouwmuur zit.

Hiervoor worden gaatjes van 10cm doorsnee geboord in de spouwmuur, op ongeveer een meter van elkaar. Daardoorheen komt een anker waaraan een soort lege ballon zit en die tevens doorloopt in de bovenvloer van het huis.

“Vervolgens blazen we deze ballon op en wordt het een harde, lichte donut van hoogwaardig pur-schuim”, licht constructeur Adri Verhoef toe. De donut verbindt zo het binnen- en buitenblad van de spouwmuur. Tijdens een beving wordt het buitenblad daardoor niet naar binnen of buiten gedrukt. De jury vroeg zich wel af, of de spouwdonut op genoeg plekken was aangebracht en of het tussengelegen metselwerk de krachten wel kon overbrengen.

Verhoef: “Het is echt loeisterk materiaal. Met een chemicus hebben we de ideale samenstelling vastgesteld. Want je wilt niet dat het te hard opschuimt, omdat de donut dan barst.” Strackee heeft ook proeven uitgevoerd met een gevarieerde diameter. “We hebben nu voor drie verschillende spouwbreedtes een donut beschikbaar.” Kleine, A-vormige ankerplaatjes zijn nog wel zichtbaar aan de buitenzijde van het huis, maar waren volgens de jury esthetisch nog acceptabel.

In de testwoning van Strackee zitten kanaalplaatvloeren. Aan de uiteindes van de spouwdonut-ankers heeft Strackee daarom nylon sokjes aangebracht, die in de holle kanalen uitkomen. “Via een injectiebuis injecteren we deze sokken met grout, zodat ze opzwellen en een stevige worst vormen in de vloer”, aldus Verhoef. Om daarnaast ook aan de level 3 criteria te voldoen, worden er nog extra ankers van buitenaf schuin in de vloer geboord. De ankers komen vervolgens net voor een voorzetplint uit en worden aan de buitenmuur onzichtbaar weggewerkt in de voegen tussen de steenlagen (lintvoegen).

Verhoef: “Het mooie van dit hele systeem is dat het metselwerk in tact blijft. Daarnaast is het snel en goedkoop. Ook is er minimale overlast. Tijdens de werkzaamheden hoeft de bewoner alleen maar de kasten van de muur te schuiven zodat we bij de plint kunnen.”

Volgens Verhoef kan een gemiddelde woning in een paar dagen verstevigd worden met de methode van Strackee. Als er goede bouwtekeningen beschikbaar zijn, weet de aannemer precies waar de boorgaten moeten komen. “Maar anders kunnen we vooraf nog met een soort endoscoop de spouw in gaan om alles precies in kaart te brengen.”

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.