Naam oplossing: Staarke hoez'n moaken

Wie: Bouwbedrijf De Boer, DAAD Architecten, Seismisch Advies

De combinatie DAAD architecten, Bouwbedrijf Klaas de Boer en Seismisch Advies (Wassenaar Ingenieurs + ABT) deden mee met hun 'Staarke hoez'n moaken'. Een methode die bestaat uit meerdere stappen en waarvoor echt vakmanschap nodig is.

De oplossing richt zich volgens het consortium specifiek op de jaren '30 huizen in de Groningse dorpen, die bestaan uit houten vloeren en stenen muren. Om de schijfwerking van de vloeren te verhogen, is bedacht om aan de onderkant kruislings multiplex-platen te plaatsen. Spiraalankers die van buitenaf schuin in de lintvoegen worden ingebracht, koppelen de gevel en het dak met de vloerbalken.

Volgens Klaas de Boer, eigenaar van het gelijknamige Groningse aannemersbedrijf, gaat het allemaal om beproefde technieken. “Iedere timmerman kan met onze methode aan de slag. Een vakkundige timmerman kan bijvoorbeeld samen met één leerling al een heel huis doen.” Het aanbrengen van de vele spiraalankers lijkt – ook de jury – arbeidsintensief, maar De Boer licht toe dat dit meevalt door het gebruik van een mal.

Aanvankelijk nam het ontwerp ook het verstevigen van de wanden mee, een level 4 maatregel. “Maar we mochten voor de wedstrijd niet naar hogere levels toe”, aldus De Boer. “Toch denk ik, dat dit voor veel huizen wel nodig is.” De methode is volgens de aannemer zo aangepast, dat het makkelijk uitbreidbaar blijft naar hogere levels. Tegelijkertijd is er de mogelijkheid om tijdens de verstevigingswerkzaamheden het huis beter te isoleren. “En alle materialen die ervoor nodig zijn, zoals het hout en hennepisolatie komen van het Groningse platteland”, aldus De Boer.

De oplossing van het consortium is voor het oog in ieder geval nauwelijks zichtbaar. “Hier, ik wil echt even laten zien, dat er hier niets te zien valt! Zelfs eventuele schade aan het metselwerk, inclusief de al aanwezige schade, werken we meteen bij”, zegt De Boer vol trots terwijl hij naar de buitenmuur wijst.

Aan de binnenkant worden de balken en platen onder de vloer weggewerkt door er een nieuw plafond onder te zetten. De inwendige hoogte van de woning wordt daardoor wel iets minder. Ook zijn de werkzaamheden vrij intensief waardoor er veel hinder kan ontstaan voor de bewoners tijdens de bouwperiode, die toch tot enkele weken in beslag kan nemen. Volgens de jury is het wel goed om te zien, dat “de maatregelen op maat gemaakt en uitgevoerd kunnen worden, zonder het aanzien van de woning aan te tasten. Ook is het de oplossing die de hoogste krachten kan opnemen.”

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.