Met zijn 6,5 m doorsnede is de hoofdspiegel van de James Webb telescoop de grootste die ooit de ruimte in zal gaan. Deze week gaf de NASA beelden vrij van zijn voltooiing.

De James Webb telescoop is de opvolger van de Hubble, de ruimtetelescoop die de mensheid heeft verrijkt met de meest fantastische beelden van de sterrennevels en kraamkamers van het heelal. De James Webb moet dat oeuvre gaan overtreffen.

Dat wordt onder meer mogelijk door de veel grotere primaire spiegel die het (vooral infrarode) licht van ver weggelegen sterrenstelsels opvangt. De spiegel van de Hubble heeft een doorsnede van 2,4 m. Met een doorsnede van 6,5 m heeft de hoofdspiegel van de James Webb een ruim zeven keer zo groot oppervlak.

Hubble foto van botsende Antennae sterrenstelsels, 62 miljoen lichtjaren van de aarde. Foto NASA.


18 segmenten

Er is voor gekozen om de spiegel, die bovendien zo licht mogelijk moet zijn, niet zoals bij de Hubble uit één stuk te maken, maar van 18 segmenten die elk op hun eigen frame zijn bevestigd. Elk segment is zo’n 1,3 m groot. Deze dunne spiegels zijn gemaakt van lichtgewicht beryllium en worden met door het frame in de juiste vorm gehouden. Dat gebeurt met een nauwkeurigheid van tienden van micrometers. Op deze manier geconstrueerd weegt de James Webb-spiegel 625 kg, een stuk minder dan de veel kleinere Hubble-spiegel die 1000 kg weegt. De nu gebruikte technieken om de segmenten te fabriceren en de frames aan te sturen waren ten tijde van de bouw van de Hubble nog niet beschikbaar. De hoofdspiegel van de James Webb ruimtetelescoopis nu klaar. zo maakte de NASA bekend.

De volgende stap in het productieproces van de James Webb telescoop is de installatie van de diverse instrumenten, waaronder een infraroodcamera en een infraroodspectrograaf. De lanceerdatum staat gepland op oktober 2018.

Miljoen kilometer

De James Webb telescoop zal zijn werk gaan doen in het zogeheten L2 Lagrangepunt, op 1,4 miljoen kilometer afstand van de aarde. Op dat punt behoudt de telescoop door het gecombineerde zwaartekrachtveld van zon en aarde min of meer vanzelf zijn positie.

De telescoop zet eenmaal in positie een vijflaags scherm op dat hem moet beschermen tegen de zonnestraling, en klapt vervolgens de spiegel uit zijn volle omvang, zie de video hieronder.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.