Netbeheerder TenneT heeft deze week het grootste 'stopcontact op zee' ooit geïnstalleerd. Het platform heeft een capaciteit van 916 MW en kan op zee opgewekte wisselstroom van windturbines omzetten in gelijkstroom, zodat deze met minder verliezen naar het vasteland is te transporteren.
Het 30 m hoge platform DolWin2, met een oppervlak van anderhalf voetbalveld, ligt bij een Duits windpark. Daar is een paar weken eerder al een ander platform geinstalleerd, de DolWin1. Met de DolWin2 heeft TenneT nu het vermogen om 4300 MW aan windenergie om te zetten in gelijkstroom.
Die omzetting is hard nodig, omdat het transporteren van elektriciteit over lange afstanden snel tot veel verlies leidt. Vooral wisselstroom is slecht in het afleggen van lange afstanden; de verliezen zijn daarbij zo hoog dat het windstroom onrendabel zou maken. De 'stopcontacten' van TenneT bieden uitkomst. Gelijkstroom kent minder verlies, waardoor er wel genoeg van de opgewekte stroom het vasteland en de Duitse consumenten bereikt.
Elf platforms
Volgens TenneT heeft DolWin2 de hoogste capaciteit ter wereld. Het platform maakt deel uit van een plan om in 2016 elf platforms met in totaal 5200 MW capaciteit te hebben geplaatst. Dat is 80 % van de Duitse duurzame energiedoelstelling van 6500 MW, die het land in 2020 wil halen. De laatste drie projecten volgen de komende jaren.
Dit platform heeft niet alleen een hogere capaciteit dan zijn broers en zussen, het is ook op een andere manier gebouwd. In plaats van een doos met apparatuur op een paar in de grond gehamerde palen bestaat dit platform uit één stuk: onderstel en bovenkant zitten aan elkaar vast. Het platform, dat helemaal vanuit bouwplaats Dubai moest komen, werd al drijvende naar de definitieve locatie gesleept. Vervolgens lieten de bouwers de holle voeten van het bouwwerk vollopen met water, tot het stevig op de bodem stond.
Lees hier een artikel uit 2013 over de plannen van TenneT.
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.