Te midden van het onmetelijke menselijke leed dat de Russische belegering van Oekraïne sinds 24 februari heeft veroorzaakt is het hooguit een voetnoot. Toch deed het nieuws vliegtuigliefhebbers over de hele wereld verdriet: de verwoesting van het grootste vliegtuig ter wereld.

 

Schrijven over de Antonov AN-225 Mriya (‘droom’), hier op archiefbeeld, komt neer op het opsommen van superlatieven. Het toestel dateerde uit de jaren tachtig en werd ontworpen om op z’n rug de Buran te kunnen dragen, het Russische antwoord op en evenbeeld van de Amerikaanse spaceshuttle.

Het was de bedoeling dat er twee AN-225’s zouden worden gebouwd, maar het is bij de Mriya gebleven.
 

Eerste vlucht Wright-broeders

Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie bleef het toestel lang aan de grond, tot het Oekraïense Antonov het rond 2000 in gebruik nam. Het vliegtuig kon in het ruim 250.000 kilogram vracht vervoeren, ongeveer het dubbele van een Boeing 747.

Het ruim was bovendien zo lang dat er voorwerpen van zeventig meter lang mee konden. Sterker nog: de volledige, eerste vlucht van de gebroeders Wright met de Kitty Hawk had in het ruim van de Antonov kunnen plaatsvinden.
 

Zestien paar wielen

Om het gewicht ook op de grond te kunnen torsen, was het vliegtuig voorzien van zestien paar wielen. Hoewel het toestel al op leeftijd was, wilde Antonov Airlines er nog zeker tot 2033 mee door, zowel om vracht te vervoeren als om er goede sier mee te maken op vliegshows.

Maar toen brak de oorlog uit. De AN-225 stond opgesteld in een hangar op de nabij Kiev gelegen luchthaven Hostomel, die door Russisch vuur in brand vloog. Een Russisch tv-kanaal deed vandaag verslag van de locatie van het verwoeste toestel:

 

 

Herbouwen

‘Ze hebben het grootste vliegtuig verwoest, maar onze Mirya zal nooit vergaan’, meldden de autoriteiten in Kiev. Die zijn vastbesloten het vliegtuig te herbouwen, ook al worden de kosten daarvan geraamd op on onvoorstelbare 2,7 miljard euro.


Foto De Antonov AN-225 in betere tijden. Foto Shutterstock

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.