Een groep van 45 landen die bedreigd worden door klimaatverandering, heeft aangekondigd volledig te gaan verduurzamen. Dat hebben ze bekendgemaakt op de slotdag van de VN-klimaatconferentie in Marokko.


Op de valreep komt er hoopgevend nieuws uit Marrakesh, Marokko, waar vandaag de grote VN-conferentie over het klimaat eindigt. 45 landen kondigden aan dat ze zo snel als mogelijk willen stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen. De landen (43 zijn verenigd in The Climate Vulnerable Forum, twee landen maken zich nog bekend) worden zwaarder dan andere landen bedreigd door klimaatverandering, onder meer door zeespiegelstijging, extreme droogte en zwaardere stormen als gevolg van temperatuurstijgingen. Kwetsbare elianden in de Stille Zuidzee doen mee, maar ook landen die woestijnen binnen hun grenzen hebben, zoals Marokko en Tunesië.
 

Snel overstappen

In Marokko hebben deze landen afgesproken om zo snel mogelijk volledig over te stappen op duurzame energie, zo meldt Der Spiegel (Duitstalig). Dit is een van de meest ambitieuze plannen rond klimaatverandering. Het zou wel eens het kantelpunt kunnen zijn in de wereldwijde energietransitie naar duurzame energie, denken klimaatexperts die Der Spiegel sprak.

De energietransitie van de 45 pionierslanden moet gefinancierd worden met geld uit de westerse industrielanden. Een kadootje wordt dat niet, want deze landen hebben er zelf belang bij om de duurzame technologie te leveren.
 

Spannend met Trump

Spannend wordt het nog wel rond de Verenigde Staten, een van de donorlanden die de verduurzaming van de kwetsbare landen mogelijk moet maken. Door de verkiezing van Donald Trump als volgende president is het hoogst twijfelachtig of de VS uiteindelijk met geld over de brug zullen komen. In zijn campagne zei Trump dat hij de VS wil terugtrekken uit het klimaatverdrag van Parijs.

In Marrakesh heeft de zittende regering van de VS nog een krachtig signaal afgegeven, zo meldt Der Spiegel. Het wil de uitstoot van CO2 in 2050 tot 20 % hebben teruggebracht in vergelijking met 2005. Opvallend was verder dat 360 veelal Amerikaanse multinationals, waaronder grote bedrijven zoals Nike, Unilever en Starbucks, een oproep deden aan de Amerikaanse overheid om meer te doen aan klimaatverandering.


Openingsfoto: kolencentrale in Arizona, VS.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.