De Finse fysicus en uitvinder Tuomo Suntola is winnaar van de prestigieuze Millennium Technology Price. Hij ontwikkelde de techniek van Atomic Layer Deposition, die nu wordt toegepast in vrijwel alle IT-apparatuur.

Atomic Layer Deposition (ALD) is een basistechniek voor het maken van allerhande dunne films. Die worden onder meer gebruikt om verschillende lagen te maken voor chips, op harde schijven, enzovoorts. De techniek gebruikt zelfordening van moleculen die met elkaar reageren, waarmee naar wens allerhande laagjes kunnen worden aangebracht.

 

 

‘De ALD-techniek die Tuomo Suntola ontwikkelde is een schoolvoorbeeld van een techniek die voor niemand zichtbaar is, maar die wel de enorm ontwikkeling van IT-apparatuur mogelijk heeft gemaakt’, aldus het juryrapport.

 

De man van 2 miljard

Suntola ontwikkelde de techniek in de jaren ’70 van de vorige eeuw, verwierf er patent op en maakte zo industriële productie mogelijk. Momenteel omvat de markt van machines en chemicaliën voor het toepassen van ALD zo’n 2 miljard dollar. Het fundamentele onderzoek voor de techniek werd gedaan door de Russische geleerden Valentin B. Aleskovsky en Stanislav I. Koltsov.

De Millennium Technology Price wordt elke twee jaar toegekend en is met een prijsbedrag van 1 miljoen euro de belangrijkste technologieprijs ter wereld. De prijs wordt toegekend dor de Technology Academy Finland.
 

Leds en web

Eerdere winnaars van de prijs waren onder meer biochemisch ingenieur Frances Arnold (lees Millennium Technology Prize voor Frances Arnold’), Tim Berners-Lee – de uitvinder van het internet, Shuji Nakamura – uitvinder van de blauwe led, en Michael Grätzel – uitvinder van de kleurgevoelige zonnecel.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.