Hoewel hij nog maar een jaar heeft gestudeerd, staat zijn opleiding nu al een flinke tijd in de ijskast. Alex Dings koos voor het ondernemersschap en racet het hele land door om met mogelijke investeerders te praten.

Toen Alex Dings net twee weken rondliep op de TU Eindhoven, vers van de middelbare school, was de informaticastudent aanwezig bij een studentenbijeenkomst over de regels op de universiteit. Dings had daar ideeën over en was niet bang om die op tafel te leggen.

Hij viel op, en het universiteitsbestuur vroeg of hij vaker mee wilde denken. Wisten zij veel dat hij pas twee weken student was. Om hem aan te nemen moest er een speciale functie gecreëerd worden, want eerstejaars mogen officieel niet voor de universiteit werken.

Het is een kenmerkende anekdote van de ondernemer die Dings is. Hoewel hij nog maar één (cum laude afgesloten) jaar studie erop heeft zitten, staat zijn opleiding nu al een jaar in de ijskast.

Hij werkt fulltime bij cybersecuritybedrijf BitSensor. Met drie studiegenoten (‘Alle drie bekwamer in het technische deel dan ik’, geeft hij toe) ontwikkelde hij een manier om hackers te herkennen en op te sporen.

 

Inbreker

De drie onderscheiden zich met BitSensor volgens Dings doordat ze in de systemen van hun klanten kruipen. Zo zijn gebeurtenissen goed te filteren.

‘Als iemand probeert in te loggen met een fout wachtwoord op het administratordeel van de website, pikken we dat al op als aanval.’ En dat is handig, want daarmee leren Dings en co veel meer over de hacker. ‘We proberen zo veel mogelijk verschillende aanvallen op te vangen en bepaalde patronen te herkennen. Daarmee leren we de inbreker kennen, zodat we hem in de toekomst veel sneller vinden en kunnen tegenhouden.’

Een ingenieuze aanpak die ze nu moeten uitwerken. En daar komt de grote mond van Dings weer goed van pas: hij is degene die het land door racet om met geïnteresseerde investeerders te praten.

We zoeken iemand die snapt wat we doen en waarom we het doen

Het einddoel van iemand die pas een jaar heeft gestudeerd, is dat een succesvol megabedrijf? ‘Dat zien we nog wel. We zoeken iemand die snapt wat we doen en waarom we het doen. Daar kom je uiteindelijk het verst mee.’

 

Naam Alex Dings | Leeftijd 21 | Opleiding Web Science & Software Science, TU Eindhoven | Functie COO BitSensor

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.