Nederlands modeontwerpster Iris van Herpen presenteerde afgelopen maandag in Parijs een 3D-geprinte jurk die mede is ontwikkeld door onderzoekers van TU Delft. Zij maakten de printmethode geschikt om kunststof met natuurlijke kledingstoffen te combineren.

Voor het maken van de jurk werkte van Herpen onder andere samen met onderzoekers Jouke Verlinden en Zjenja Doubrovski van TU Delft. Zij maakten gebruik van een 3D-printtechniek waarbij een aantal spuitmonden tegelijkertijd verschillende materialen print.


Druppels

‘Je kunt het vergelijken met een inkjetprinter, maar in plaats van druppels inkt komen er druppels kunststof uit de spuitmond’, zegt Verlinden in een bericht van de universiteit. De druppels die uit de spuitmonden komen, verharden door ze met ultraviolet licht te beschijnen. Het printen gebeurt op textiel, dat de basis van de jurk vormt. Omdat de eerste druppels worden verhard nadat ze op en deels in het textiel zijn gekomen, ontstaat er een stevige hechting.

De printer was niet groot genoeg om de hele jurk in één keer te maken, dus aanvankelijk zijn losse delen van 30 bij 30 cm geprint. Het printproces werd af en toe ondergebroken om het textiel de printer in te schuiven; op deze manier konden textiel en kunststof met elkaar worden verweven. Het printen zelf kostte in totaal 260 uur; de daarop volgende handmatige bewerking, die in Atelier Iris van Herpen plaatsvond, nam nog eens 60 uur in beslag.


Visie

Volgens Verlinden is de jurk niet bedoeld voor massaproductie, maar eerder vergelijkbaar met een concept car. ‘Net als zo’n auto is deze jurk niet bedoeld voor dagelijks gebruik (…), maar zet het product een visie neer. Bovendien is het zo ook mogelijk om te experimenteren met nieuwe mogelijkheden van 3D-printen.’

De jurk is onderdeel van de Haute Couture-collectie Ludi Naturae, waarvoor Van Herpen zich liet inspireren door natuurlijke en gemaakte landschappen. Ze presenteerde haar collectie tijdens de Paris Fashion Week 2018 in het natuurhistorisch museum van Parijs. 

Tekst: Maaike Lambers

Credits openingsfoto: Yannis Vlamos

Credits: Yannis Vlamos

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.