Kunstmatige intelligentie kan net zo goed bruggen en gebouwen ontwerpen als een ingenieursbureau. Bij Arcadis zoeken Patrick van Hoof en Bram Mommers naar een nieuwe toekomst.

Veel ingenieurswerk is gebaseerd op regels. Zo zijn er mathematische modellen die uit rekenen of een brug sterk genoeg is. Waarom zou een computer dat werk niet overnemen?  Of het nu het ontwerp is, de bouw door robots en 3D-printers, beheer en onderhoud op basis van de data van sensoren, die automatisering gaat er komen. ‘We zullen een idee moeten hebben wat voor een bedrijf we in 2030 willen zijn in een omgeving van exponentiële digitalisering’, zeggen Van Hoof en Mommers van he team digitalisering van Arcadis.

Zij denken aan het creëren van een tweetal platforms. ‘Het ene is er voor wat we Digital Assets Management hebben genoemd, alles wat komt kijken bij het plannen, ontwerpen, engineeren, bouwen en onderhoud van de fysieke omgeving. Wij zijn nu bezig te investeren in data gedreven technologieën zodat we in die cyclus relevant kunnen blijven. Het andere noemen we Citizen Centered. Dat platform ontsluit voor bewoners alles wat met de fysieke omgeving heeft te maken. Zoals je via Netflix op elk door jou gewenst moment naar de door jouw gewenste film of serie kunt kijken, zo biedt dat platform jou directe toegang tot alles wat te maken heeft met energie, water, hygiëne, transport, gebruik van een gebouw en dergelijke.’

 

HET VOLLEDIG VERHAAL OVER DE TOEKOMST VAN INGENIEURSBUREAUS LEZEN?

Wil je het volledige verhaal over de toekomst van ingenieursbureaus uit het augustusnummer van De Ingenieur lezen? Koop dan de digitale versie voor € 7,50, of neem - met een flinke korting van 25 % - een digitaal jaarabonnement van 12 nummers voor € 69,-.
 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.