EUREKA

De Skye is een heliumballon die veilig bij sportevenementen en concerten boven publiek kan filmen, stelt het Zwitserse bedrijf Aerotain.

 

Drones worden al een aantal jaren gebruikt om sportevenementen vanuit de lucht te filmen. Uit veiligheidsoverwegingen is het gebruik echter nog beperkt – het apparaat moet natuurlijk niet met ronddraaiende propellerbladen en al in het publiek terechtkomen. Ideeën om dat te voorkomen zijn onder meer veilige vliegzones instellen en netten ophangen.

Waarom niet gewoon een veiligere heliumballon gebruiken, zegt Aerotain. Het Zwitserse bedrijf ontwikkelde een moderne variant van de reclamezeppelin die al decennialang bij evenementen wordt gebruikt.

 

 

Propellers

De Skye is een ronde ballon die met helium is op te blazen tot verschillende formaten, met een maximale doorsnede van 3 m.

De ballon is te besturen dankzij drie propellers die gelijk verdeeld op de buitenkant zijn aangebracht. Deze drie propellers zitten elk in hun eigen behuizing. Ze worden elektrisch aangedreven en zijn kantelbaar om nauwkeurig manoeuvreren mogelijk te maken.

De Skye kan twee uur in de lucht blijven – langer dan drones – en filmapparatuur met een maximaal gewicht van 2 kg meedragen.

 

 

Interactie met publiek

Volgens Aerotain is de Skye dankzij de zachte buitenzijde en omsloten propellerbladen helemaal veilig om te gebruiken boven mensenmassa’s.

De ballon kan zelfs neerdalen tot vlak boven het publiek om van dichtbij te filmen of voor interactie met het publiek.

Het bedrijf verwacht dat de Skye ingezet zal worden voor onder meer sportevenementen, concerten en conferenties.

De vorm van de ballon is te customizen voor reclamedoeleinden en kan ook allerlei bewegingen uitvoeren in de lucht, zoals een ronddraaiende voetbal simuleren.

 

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.