Eureka

Een Oekraïens ontwerpbureau komt met een helm waarmee je je op het werk kunt afzonderen van storende geluiden.

Geconcentreerd werken kan lastig zijn op kantoor. Bekende stoorzenders zijn druk pratende, bellende of typende collega’s. Dit probleem is niet van gisteren. In 1925 werd als oplossing al de Isolator geïntroduceerd, een soort duikhelm van geluidsisolerend materiaal met aansluiting aan een zuurstoffles, voor totale afzondering. Ontwerpbureau Hochu Rayu uit Oekraïne ontwikkelde een moderne interpretatie van de Isolator, de Helmfon, die isoleert van de omgeving maar wel communicatie mogelijk maakt.
 

The Isolator
The Isolator was een helm uit de jaren twintig die geluiden van buiten tegenhield.


De Helmfon ziet eruit als een groot uitgevallen brommerhelm met aan de voorkant een opening om te kunnen ademen en naar een beeldscherm te kijken. De buitenkant van de helm is gemaakt van met glasvezel versterkte kunststof. Dit is van binnen afgewerkt met geluidsabsorberend materiaal.


Tegengeluid

Bovendien is de helm voorzien van ingebouwde elektronica om inkomende geluidsgolven te registreren en met tegengeluid op te heffen. Deze combinatie van passieve en actieve geluidsdemping moet zowel geluiden van buiten naar binnen als andersom dempen.

Helmfon doet namelijk ook dienst als mini-vergaderkamer, zonder dat mensen zich in een aparte kamer hoeven af te zonderen tijdens een videomeeting. De helm is daarvoor aan de binnenkant voorzien van luidsprekers en een microfoon.
 

Ongestoord bellen

Ook heeft de helm ruimte om een mobiele telefoon te gebruiken. Dankzij de geluidsisolerende maatregelen heeft de drager tijdens het gesprek geen last van de omgeving en de omgeving niet van hem.

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.