Column

De ingenieurstitel dreigt te verdwijnen en dat is uitermate zorgwekkend, schrijft ir. dr. Chris Verhoeven (TU Delft). Wat vind jij? Discussieer mee onder het artikel!* 

Onlangs figureerde ik in Delta, het universiteitsblad van de TU Delft. Een interessant artikel, daar niet van, maar het gaat mij hier om de titulatuur: die ontbrak volledig.

In de later verschenen Engelstalige versie duidde men mij, half op mijn verzoek, aan als ‘Engineer Dr’, maar ook dat voelde onbevredigend. Bij navraag bleek het weglaten van de ingenieurstitel gewoonte te zijn bij Delta (zoals het dat ook is bij De Ingenieur, red.). Ik vind dat verkeerd. Het voelt alsof men de essentie had weggelaten van wie ik bén.

Het onderscheid tussen een academicus en een ingenieur is levensgroot. Wetenschappers doen ontdekkingen, ingenieurs veeleer uitvindingen. Het vliegtuig is niet ontdekt, maar uitgevonden. Uitvindingen worden gedaan door mensen die met modellen geen genoegen nemen. Tegen de gevestigde orde in dromen ze van vliegen, van lopen op de maan, het temmen van de zee, draadloze energie en wat verder allemaal nog niet kan.

Zodra er een potentiële technologie wordt ontdekt die de droom mogelijk maakt, grijpen ze hun kans en geven ze die toekomst vorm. ‘Wetenschappers bestuderen de wereld zoals die nu is; ingenieurs creëren de wereld zoals die nog nooit is geweest’, stelde werktuig­bouwer Theodore von Kármán. 

De titel geeft aan hoe je in elkaar zit, hoe je denkt, hoe je droomt, hoe je samenwerkt

De ingenieurstitel is meer dan een bewijs dat je een studie op een technische universiteit hebt afgerond. De titel geeft aan hoe je in elkaar zit, hoe je denkt, hoe je droomt, hoe je werkt én hoe je samenwerkt. Je wordt als ingenieur geboren.

Al op jonge leeftijd wilde ik ingenieur worden vanwege de televisieserie Ja zuster, nee zuster. De ingenieur in die serie deed voortdurend uitvindingen en dat wilde ik ook. Het was geen bezwaar voor mij dat die uitvindingen in eerste instantie nutteloos leken. Hij maakte bijvoorbeeld een dressoir waarbij je een wolf hoorde huilen als je een deurtje opende. Maar tijdens het liedje ‘Van Wisjni naar Wosjni’ over een door wolven achtervolgde slee maakte zuster Clivia er nuttig gebruik van.

Annie M.G. Schmidt had heel goed door hoe het zat. ­Ingenieurs doen alleen de ‘eerste uitvinding’. De gebruiker doet de ‘tweede uitvinding’ via een match met een bestaande behoefte. 

Ingenieurs en weten­schappers verschillen fundamenteel en daarom krijgen ze met ‘ir.’ een eigen (promotie­bestendige) titel. Je kunt ‘ir.’ niet vertalen naar het algemene ‘MSc’. Als een tolk maar de helft vertaalt, is geen gesprek te volgen. Ikzelf heb ervoor gekozen om mijn ingenieurstitel zelfs vóór mijn academische titel te voeren: ir.  dr. Verhoeven. Daarmee wil ik aangeven hoe belangrijk ik het vind om ingenieur te zijn. Ik hoop dat KIVI zich zal inzetten om te voorkomen dat de titel devalueert of zelfs in de vergetelheid zal raken. 


Auteur ir. dr. Chris Verhoeven is universitair hoofd­docent bij de faculteit Elektrotechniek, wiskunde en informatica van de TU Delft.
Beeld: Depositphotos


Wat vind jij? Moeten de titels ing. en ir. behouden blijven of is MSc. ook prima? Geef hieronder je mening of mail de redactie.

*Het discussieplatform Disqus wordt zichtbaar zodra u bovenaan deze pagina de cookies heeft geaccepteerd. 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.