Het Chinese bedrijf LinkSpace is er voor de derde keer op rij in geslaagd een prototype van een herbruikbare raket te lanceren en te laten landen.

Tijdens de 50 seconden durende vlucht, die op 10 augustus plaatsvond, bereikte de raket een hoogte van 300,4 meter, zo meldde LinkSpace op Twitter.  Daarna landde hij verticaal op vier pootjes.

Op 27 maart maakte de raket zijn eerste testvlucht zonder aan een kevlar kabel vast te zitten. Daarbij kwam hij tot 20 meter hoogte. Een kleine maand later, op 19 april, haalde hij een hoogte van 40 meter. In een tweet over deze laatste test is ook te lezen dat voor later dit jaar een testvlucht op het programma staat die tot 1 kilometer hoog komt.
 

Babyraket

De 1,5 ton zware en 8,1 meter hoge raket waar het om gaat, heet het Reusable Launch Vehicle T5 (RLV-T5), met als bijnaam de New Line Baby. Het betreft hier een kleine versie van de New Line 1 (Chinese naam Xin Gan Xian 1), die 33 ton zwaar en 20 meter hoog is.

Tegenover Reuters zei de 26-jarige CEO van LinkSpace, Hu Zhenyu, eerder dit jaar dat de New Line 1 volgend jaar al een testvlucht zal maken tot een hoogte van 100 kilometer. In 2021 zou dan al de eerste orbitale vlucht kunnen plaatsvinden.
 

Goedkope lanceringen

Met deze herbruikbare raketten wil LinkSpace goedkoop satellieten tot 200 kilogram gaan lanceren voor andere partijen. Meer over het opkomende ‘ecosysteem’ rond deze smallsats in het septembernummer van De Ingenieur.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.