Beeldbuis

Toegegeven: deze post was natuurlijk meer op zijn plaats geweest vóór de vakantie. Lekker met de kinderen de hele dag vliegtuigjes vouwen terwijl de regen tegen de ramen tikt. Maar ach, ze vliegen vast ook heel goed door een kantoortuin.

Ik weet niet of anderen het ook ervaren, maar er is iets aan papieren vliegtuigjes dat me blij maakt. Ze vertegenwoordigen een soort kruispunt tussen ontwerpen, bouwen, analyseren, verbeteren en natuurlijk onbekommerd spelen. Misschien ben ik bevooroordeeld; er is een tijd geweest dat uw Beeldbuis-redacteur letterlijk dagen achter zijn eigen vouwsels aanholde zonder een andere zorg in de wereld. En tegenwoordig geniet ik van de glinsterende ogen van mijn eigen kroost als een origami-productie van mijn hand een onwaarschijnlijke capriool maakt.

Als u ook nog (deels) een homo ludens bent, dan kunt u John Collins waarschijnlijk wel waarderen. Deze zelfbenoemde paper airplane guy heeft zijn hele carrière rond het vouwen van vliegtuigjes gebouwd, waarmee hij het credo ‘maak van je hobby je werk’ nieuwe geloofwaardigheid inblaast.

Terug naar de vliegtuigjes: het gaat er natuurlijk wel even om wat voor vliegtuigje u vouwt. Want de puntige raket die iedereen kent en de meeste mensen ook wel kunnen vouwen, daar ben je snel op uitgekeken. Die vliegt alleen rechtuit en dan ook nog eens niet lang. Na vier inspiratieloze crashes is de scherpe punt een harmonica geworden en ben je er wel zo’n beetje klaar mee. Maar wat te denken van de producties van Collins? Vliegtuigjes die als een boomerang terugkeren naar de eigenaar. Vliegtuigjes die fladderen als een vogel. En natuurlijk dat onwaarschijnlijke record, waarbij een speciaal ontworpen vérvlieger een – toegegeven – keiharde zwieper krijgt van een quarterback, een speler in het American football die de ‘bal’ heel ver moet gooien.

In de buitenlucht vliegtuigjes gooien is vandaag niet zo’n goed idee; beetje te stormachtig. Maar als u toevallig beschikt over een mooi grote, redelijk windstille ruimte (bijvoorbeeld de eerder genoemde kantoortuin), dan wilt u nu waarschijnlijk wel weten hoe meneer Collins zijn creaties maakt. Welnu, kijk hieronder maar:
 


Er is een flinke kans dat u dit hieronder verder niet leest, omdat u ondertussen de printerlade heeft opengetrokken en aan het vouwen bent geslagen. Maar nog even dit: meneer Collins kan ontegenzeggelijk goed vouwen en ik kan nog veel van hem leren. Maar mijn toptoestel ontbreekt in zijn voorbeelden. Wie op YouTube rondneust op zoek naar het beste papieren vliegtuigje, krijgt al snel tientallen tutorials te zien. Helaas zat mijn toptoestel er niet bij en ben ik even niet in staat er een filmpje van te uploaden. Maar het vliegtuigje dat het meeste in de buurt komt is dit:
 


Deze is ook tof:
 



Enfin, als de deur naar de tutorials eenmaal open staat zal uw kantoortuin een heerlijke speelse bende geworden zijn. Maar mocht uw kantoor geen echte papieren vliegtuigjes toestaan (saai!), of vindt u zichzelf er toch te oud voor (bent u niet!) dan kunt biedt het internet ook hier soelaas; volg (met uw mobiel) deze link en u kunt virtueel een papieren vliegtuigje gooien. Ruim vijf miljoen mensen gingen u voor.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.