Eureka

Voor mensen die in een appartement wonen, is het composteren van organisch afval niet praktisch. Met de Waste Composter van het Amerikaanse bedrijf Puresky kan dit nu binnen een paar uur gewoon binnenshuis.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


De Waste Composter is niet het eerste composteringsapparaat voor gebruik in huis, maar werkt veel sneller dan de concurrentie. Het enige wat de gebruiker hoeft te doen is het organisch afval in de opvangbak van het apparaat te deponeren. Dat kan van alles zijn, zoals fruit- en groenteresten, oud brood, vleesresten en zelfs (niet al te dikke) botten.

De opvangbak heeft een capaciteit van vier liter. Na het sluiten van de deksel wordt met een druk op de knop het composteren gestart.Koolstoffilters

Tijdens het composteringsproces wordt het organisch afval verwarmd, gedroogd en vermalen. Daarvoor zitten onderin de opvangbak twee stationaire en vier ronddraaiende stalen messen. 

De vrijkomende lucht met vochtdeeltjes wordt afgezogen en door twee koolstoffilters geleid, om zo te voorkomen dat er vieze luchtjes vrijkomen. Een display geeft aan wanneer de filters moeten worden vervangen. Afhankelijk van het gebruik is dit groweg elke drie tot zes maanden.


Snelle modus

Na het composteren is de opvangbak als een emmer uit het apparaat te tillen. Het composteringsproces duurt in de standaard­modus zes uur. Het volume van het afval wordt tijdens het composteren tot 90 procent gereduceerd.

De gebruiker kan ook kiezen voor de snelle modus, die meer energie kost maar binnen drie uur klaar is. Het apparaat verbruikt 150 tot 200 kilowatt per jaar voor een gemiddeld huishouden van vier personen. Het geluids­niveau bij gebruik ligt onder de zestig decibel.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: PureSky

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.