Een slechte werkomgeving maakt je ongelukkig en misschien zelfs ziek. Daarom hebben Amerikaanse wetenschappers een hightech kantoor gebouwd waar ze allerlei omgevingsfactoren kunnen veranderen, zoals verlichting, ventilatie en omgevingsgeluid. Ze zijn op zoek naar nieuwe inzichten: wat is de invloed van deze factoren op het welzijn en de productiviteit van de kantoormedewerkers?


Het is vaak onderwerp van discussie in een kantoor: omgevingsfactoren zoals de temperatuur, luchtvochtigheid, ventilatie, geluid of verlichting. De een vindt het te warm, de collega juist te koud. 'Mag het raam misschien open?' ‘Maar dan heb ik last van die langsrijdende scooters!’

Klinkt dit nog grappig, uit de wetenschap is bekend dat slechte gebouwen ons een tikje minder gelukkig maken. Studies laten zien dat werknemers in een kantoortuin vaker ziek zijn dan hun collega’s met eigen kamertjes. Ook wordt het steeds duidelijker dat acht uur lang op je billen zitten slecht is voor je gezondheid. Deze gewoonte zou samenhangen met diabetes type 2, kanker en hart- en vaatziekten.

Andersom geldt het ook: een goed ontworpen gebouw verhoogt ons welzijn. Op het werk betekent dat bijvoorbeeld een hogere arbeidsproductiviteit dankzij iets blauwer licht. Patiënten herstellen sneller van een operatie als ze uitzicht hebben op een groene omgeving, in plaats van een muur. Kinderen lijken beter te leren als ze dagelijks in een ruimte zitten met veel daglicht, vergeleken met een donker klaslokaal.


Systematische aanpak

Maar aan welke knoppen moet je precies draaien om een prettige kantooromgeving te creëren? Daar zijn natuurlijk al studies naar gedaan, maar die gingen over losse omgevingsfactoren, terwijl in de praktijk de omgevingsfactoren op elkaar inwerken. Daarom besloten onderzoekers in de VS om dit nu eens grondig en systematisch aan te pakken. Met een budget van ruim 5 miljoen dollar (4,5 miljoen euro) bouwden ze in Rochester, Minnesota, het Well Living Lab, een kantoortuin van 700 m2, waarbinnen ze tal van factoren kunnen wijzigen. De kantoorruimte is relatief eenvoudig om te bouwen, zodat ook de invloed van de grootte van de kamers kan worden gemeten.


Temperatuur, licht en geluid

Controlekamer van het Well Living Lab.

De onderzoekers kunnen de temperatuur instellen, de kleur van de lampen aan het plafond veranderen en de graad van doorzichtigheid van de ramen variëren; ze kunnen ook geluiden afspelen via luidsprekers die verborgen zitten in het plafond. Onlangs kregen de bewoners van de kantoortuin een ochtend lang hetzelfde geluidssample te horen, meldt Nature op de website.

Het Well Living Lab is een initiatief van de Mayo Clinic, een bekende ziekenhuisgroep in de VS, en technologiebedrijf Delos uit New York City.


Stressniveau

In het laboratorium/kantoor bevinden zich zo’n honderd sensoren die zaken vastleggen als temperatuur en luchtvochtigheid, geluidsniveau en luchtkwaliteit. De kantoormedewerkers/proefpersonen dragen meetarmbanden die hun stressniveau registreren. En ze vullen ook vragenlijsten in over hun welbevinden, productiviteit en ervaren stressniveau.

Een van de onderzoekers richt zich zelfs op de bacteriën en schimmels die zich in hoekjes van het kantoor bevinden en op de oppervlakken die mensen vaak aanraken. Het idee is dat deze micro-organismen invloed kunnen hebben op de gezondheid van mensen. Krijg je de verkeerde bacteriën aan je handen, dan kun je er natuurlijk ziek van worden, maar wetenschappers hopen ook dat ze op een dag het microbioom (de bacteriepopulatie in het lichaam) van de kantoormedewerker zodanig kunnen beïnvloeden, dat die gezonder wordt. Bijvoorbeeld met een muur vol planten.


Dataverwerking

Het Well Living Lab draait nu een paar maanden met de eerste pilotstudies die dienen om de apparatuur te testen. Later dit jaar gaan de systematische experimenten van start. Daarbij ligt ook een uitdaging op het gebied van dataverwerking. Uit de eenvoudige pilotstudies komt nu al 9 GB aan data per week, maar de verwachting is dat dit tien keer zo veel wordt.

De onderzoekers van Delos en Mayo Clinic zijn niet de enigen met de wens om het totaalplaatje van een gezonde werkomgeving te begrijpen. Syracuse University in New York heeft het Total Indoor Environmental Quality Lab. En in eigen land zijn aan de TU Delft plannen voor het SenseLab, dat net als de andere initiatieven meer inzichten moet opleveren in de gevolgen van een slecht (of goed) binnenmilieu.


 

Foto's en video Well Living Lab
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.