Kweekset Shrooly neemt paddenstoelenkwekers alle zorgen uit handen. Binnen zeven dagen zijn de zeld­zaamste paddenstoelen klaar om te oogsten.

Het kweken van paddenstoelen is voor veel mensen niet eenvoudig. De schimmels vragen nogal wat: de juiste voeding, temperatuur, belichting en vochtigheid. De kweekset Shrooly van ontwerpers David Attila Palanki en Samuel Schaffhauser uit Londen neemt de kweker al deze zorgen uit handen.

Plaats simpelweg het groeipakket met de voeding en schimmels in de afgesloten kast en dan regelt Shrooly de rest. Via een app kan de gebruiker de groei van de paddenstoelen volgen. En na zeven dagen zijn ze klaar voor de oogst, beloven de makers.


 

Flinke investering

Wat opvalt is dat Shrooly behalve de paddenstoelen die in de supermarkt verkrijgbaar zijn, ook onbekendere soorten kweekt. Zoals de Reishi-paddenstoel, bekend om zijn geneeskrachtige werking, het elfenbankje en de roze oesterzwam.

In augustus start de bouw van de eerste Shroolykasten, die naar verwachting vanaf december leverbaar zijn. De kweekset zelf kost 419 euro, een paddenstoelengroeipakket kost twaalf euro per stuk.

Dat is een flinke investering voor een bakje champignons. Al scoort het vast complimenten aan tafel.


Tekst: Sija van den Beukel
Fotoi: Shrooly

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.