Het elektronicabedrijf LG heeft een draagbare luchtzuiveringssysteem ontworpen dat dienst doet als mondmasker. Het bevat vervangbare HEPA-filters en op batterijenwerkende ventilatoren om makkelijk te kunnen ademen.

Door de coronacrisis nam de vraag naar mondkapjes wereldwijd explosief toe. Er is echter nog een hoop onduidelijkheid over de effectiviteit als beschermingsmiddel tegen covid-19. Standaard mondkapjes sluiten niet altijd even goed aan op het gezicht en daarnaast zijn er verschillende beschermingsklassen. 

Het Koreaanse elektronicaconcern LG introduceert nu een mondmasker voorzien van twee HEPA-filters dat de drager optimaal moet beschermen tegen alles van fijnstof en pollen tot allergenen, bacteriën en virussen.

Het mondmasker van LG, ook wel PuriCare Wearable Air Purifier genoemd, is een soort combinatie van een gasmasker en een mondkapje. Het masker wordt met twee elastieken over de oren bevestigd. Volgens LG sluit het masker goed aan op het gezicht als gevolg van een ontwerpproces gebaseerd op uitgebreide gezichtsanalyse.


In het masker zitten twee elektrische ventilatoren, batterijen en twee HEPA-filters. Een sensor registreert wanneer er wordt in- en uitgeademd. Bij het inademen gaat de snelheid van de ventilatoren omhoog om de luchtstroom te versnellen. Bij het uitademen gaan ze langzamer draaien om geen weerstand te bieden aan de uitstromende lucht. Of je met het masker ook verstaanbaar iets kunt zeggen, blijft onduidelijk.

De HEPA-filters hebben de H13-klasse met een bescherming van 99,95 procent MPPS (most penetrating particle size), de deeltjesgrootte waaronder ook virussen vallen. Tijdens het opladen van de batterijen gaat het masker in een houder waarin deze wordt gedesinfecteerd met uv-licht en klaar is voor (her)gebruik. LG gaat nog verder onderzoeken in hoeverre het mondmasker ook werkelijk effectief beschermt tegen covid-19. 
 

Tekst: Paul Schilperoord
Foto: LG

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.