Een temperatuurgevoelig, slim textiel dat bij lage temperaturen hydrofiel wordt en grote hoeveelheden water uit lucht opneemt, is een van de winnaars van de jaarlijkse Innovation Awards van Accenture.

De Sponsh, in Eindhoven ontwikkeld door assistent-hoogleraar Catarina Esteves, kan in perioden zonder neerslag een uitkomst bieden aan telers. Zonder enige energie te verbruiken neemt hij bij lagere temperaturen water op uit de lucht. Als de luchttemperatuur stijgt, geeft  de Sponsh het verzamelde water weer af.

 

Coating

Esteves, die het texiel uitvond, werkte aanvankelijk met katoen, maar stapte nadien over op polyester en viscose. 'Katoen is een natuurproduct, met alle variaties vandien. Dat maakt het minder bruikbaar voor de Sponsh.' In het lab ontwikkelde ze een coating die de absorptie-eigenschappen van de vezels versterkt. De exacte temperatuur waarop het omslagpunt ligt van water opnemen en water weer loslaten is te reguleren, waardoor het product breed inzetbaar is - overal met een luchtvochtigheidsgraad van minstens 70 procent. De komende maanden vinden de eerste proeven in de open grond plaats, in Portugal en Zuid-Afrika. 

 

Cyberbeveiliging

De Sponsh won de Innovation Award in de categorie Voeding. In de categorie Veiligheid ging de hoofdprijs naar Quanticor, dat cyberbeveiliging belooft tegen de geavanceerde aanvallen door quantumcomputers. Vooral in het Internet of Things zijn de toepassingen nu al legio, zegt bedenker Rachid el Bansarkhani, ook al is de quantumcomputer voorlopig nog toekomstmuziek. 

De overige winnaars op een rij:

Onderwijs: Incision Academy. Een platform waar chirurgen kennis en vaardigheden kunnen delen en verbeteren met behulp van video en AR/VR.

Mobiliteit: D-rail. Een systeem met sensoren om spoorwegen te analyseren om ongelukken en opstoppingen in het spoorverkeer te voorkomen.

Klimaat RAW Paints. Deze organisatie heeft poederformules ontwikkeld voor diverse applicaties, die met toevoeging van water veranderen in hoge kwaliteit verf.

Financiën: Safened. Een digitale oplossing die organisaties in staat stelt om klanten snel te identificeren om fraude te voorkomen.

Leven en werken: Expivi. Een 3D-productconfigurator om producten in de webwinkel in 360 graden te laten zien en zo een nieuwe winkelervaring te bieden.

Gezondheid: BI/OND: the versatile organ-on-chip. Deze organisatie tracht miniaturen van organen te creëren – zogenaamde organen-op-chips – om ziekteverloop te kunnen onderzoeken en aan een oplossing tot genezing.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.