KIVI-coach

Elke maand legt De Ingenieur een vraag van een lezer voor aan een KIVI-ingenieurscoach. Deze maand: solliciteren in 2020.

De vraag: 'Tijdens de coronacrisis is het niet altijd mogelijk om in persoon te solliciteren. Hoe kan ik me voorbereiden op solliciteren via een beeldverbinding?'

Coach Aaltje Vincent geeft antwoord:

‘Een goede beheersing van de techniek is essentieel bij een sollicitatie via video. Loop je te stoeien met de techniek, dan komt dat minder professioneel over. Je kunt dit voorkomen door vooraf te vragen welke software men gebruikt: Zoom, Skype of Teamviewer bijvoorbeeld. Test die software vervolgens tijdig. En vraag of je vooraf kunt proefbellen met iemand van het bedrijf.

Zorg voor goed beeld, met daglicht, uitmuntend geluid en goede verbinding. Maar vergeet de achtergrond niet, want ook die beïnvloedt de ander onbewust. Een familiefoto of een schilderij in het gezichtsveld kan je gesprekspartner afleiden.
 

Storend bliepje

Tijdens het gesprek is het belangrijk dat je onthoudt dat het een sollicitatiegesprek is. Draag gepaste kleding, wees inhoudelijk voorbereid en houd vragen en cv bij de hand.

Zorg ervoor dat alle andere programma’s van je computer uitstaan, zodat er geen storende bliepjes en pop-ups komen tijdens het gesprek. Zet je mobiel op stil. Maak aantekeningen met pen of potlood, typen is een storend geluid. Spreek aan het begin van het interview af wat jullie doen als er iets mis gaat met de techniek.

 

In de camera

Bij een sollicitatiegesprek is het aan de sollicitant om ervoor te zorgen dat het een gesprek wordt en geen interview. Dus stel zelf ook vragen, gebruik de gelegenheid om elkaar te leren kennen. Bij een videoconversatie kun je bijvoorbeeld afspreken dat je je hand opsteekt bij een vraag.

Wees je er bewust van dat je ook de camera in kijkt als je iets vraagt of vertelt. Door afwisselend te kijken naar het beeldscherm, in de camera en op je notitieblok breng je dynamiek in het gesprek.

Stel jezelf tot slot de vraag wat je verder nodig hebt om daar te willen werken. Wil je toch de werkplek zelf bekijken, zij het met inachtneming van de anderhalvemeterregels? Of wil je collega’s spreken via videoverbinding? En hoe gaat het inwerken in deze tijden? Allemaal onderwerpen die je kunt aankaarten.’

 

Elke maand legt De Ingenieur een vraag van een lezer voor aan een van de KIVI-ingenieurscoaches. Heeft u ook een vraag?
Mail naar redactie@ingenieur.nl

 

Beeld: depositphotos

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.