De bewoners van Goeree-Overflakkee begonnen enthousiast met de bouw van windmolens op hun eiland. Totdat de provincie bepaalde dat er 225 MW aan windenergie moet komen. Nu hebben bewoners, recreatiesector en politici er genoeg van en wordt er gezocht naar alternatieven.

Het waait hard rond de vier windturbines van Windpark Battenoert, gelegen ten ­westen van Oude-Tonge. De ­100 m hoge gevaartes staan op de zuidoostelijke rand van het eiland, slechts door een dijk gescheiden van het Grevelingenmeer, en draaien op volle toeren. Molenaar Arie de Lint houdt de turbines in de gaten, rapporteert storingen, onderhoudt het park en verzorgt rondleidingen. Hij gaat me voor en opent de zware stalen deur aan de voet van een van de windmolens.

De turbines zijn het tastbare bewijs van het feit dat men op Goeree-Over­flakkee al decennialang flink aan de weg timmert op het gebied van windenergie. Maar inmiddels stuiten plannen in diezelfde richting vooral op verzet. Wat is er gebeurd? En zijn er ook andere manieren om duurzame energie op te wekken op het eiland?

Meer lezen over windenergie op Goeree-Overflakkee?

De rest van dit artikel vind je in het januarinummer van De Ingenieur. Koop de digitale versie voor € 7,50, of neem - met een flinke korting van 25 %! - een digitaal jaarabonnement van 12 nummers voor € 69,-.

Foto: Herman Maas

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.